jakie właściwości ma awokado

Jakie właściwości ma awokado i dlaczego warto je włączyć do diety?

,

jakie właściwości ma awokado

Awokado dość szybko stało się jednym z ulubionych przez Polaków produktów spożywczych. Słusznie, jest bardzo zdrowe i smaczne, choć oczywiście nie każdemu do gustu przypada jego łagodny, lekko słodki i maślany smak. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety i rutyny kosmetycznej?

Awokado w diecie

Awokado pojawia się w wielu dietach uznawanych za najzdrowsze dla organizmu, m.in. w diecie śródziemnomorskiej. Wykazuje liczne związki prozdrowotne i właściwości korzystne dla naszego codziennego funkcjonowania. Jest bardzo bogate w związki przeciwzapalne: witaminę E, C oraz karotenoidy i polifenole. Zatem jedząc awokado wspomagamy procesy przeciwutleniające w organizmie, a także jego odporność. W 100 g owocu znajduje się aż ok. 9 mg kwasu askorbinowego.

Owoc ten zawiera również witaminy z grupy B, jednak na szczególne uwzględnienie zasługuje tu witamina B5, B3, kwas foliowy i biotyna. Awokado jest także zalecane osobom chcącym zadbać o stan swojego kośćca, ponieważ jest bogate w witaminę K oraz wapń. Wśród minerałów wymienić można również magnez, potas, fosfor, sód oraz miedź.

Właściwości zdrowotne awokado

Awokado znane jest jednak przede wszystkim z wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, przede wszystkich jednonienasyconych omega-9 i wielonienasyconych omega-3 oraz omega-6. Kwasy omega-9, m.in. kwas oleinowy doskonale wpływają na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ wspomaga obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL i podwyższenie cholesterolu dobrego – HDL. Ponadto, omega-9 wspomaga kontrolę poziomu glukozy we krwi, czym przyczynia się do lepszego zarządzania gospodarką glukozowo-insulinową. Jest to szczególnie istotne dla osób obciążonych cukrzycą oraz insulinoopornością.

Kwasy wielonienasycone, omega-3 pozyskiwane muszą być z pożywienia, ponieważ organizm sam nie jest w stanie ich wyprodukować. Znane są przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwzapalnych, pomocnymi w walce z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za wywoływanie stresu oksydacyjnego. Są również bardzo pomocne w usprawnianiu pracy mózgu i całego układu nerwowego. Z kolei kwasy omega-6 wspomagają regulację metabolizmu, zdrowie kości i zębów, a także przynoszą korzyści dla zdrowia skóry, włosów i paznokci.

Awokado na odchudzanie – czy pomoże?

Owoc ten jest popularnym wyborem osób odchudzających się. Czy słusznie?

Awokado znamy z wysokiej zawartości tłuszczu, a zatem sporej kaloryczności, ale zawiera wiele innych, cennych w procesie odchudzania, właściwości. Przede wszystkim, jak na owoc, nie zawiera ono za wiele węglowodanów prostych, które mogą powodować szybki wzrost glukozy we krwi. To sprawia, że jest odpowiednim dodatkiem do potraw dla cukrzyków, osób insulinoopornych i ograniczających węglowodany proste w swojej diecie.

Ponadto, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których w awokado znajdziemy pod dostatkiem, wspierają metabolizm, co jest szczególnie korzystne dla osób odchudzających się. Błonnik zawarty w owocu nie tylko działa korzystnie na jelita, ale i wspomaga utrzymanie uczucia sytości, co przekłada się na zmniejszenie dziennej kaloryczności.

Awokado może więc wspomóc nasze starania w odchudzaniu, pod warunkiem, że jest częścią zbilansowanej diety z deficytem kalorycznym i odpowiednio skomponowanych dań. Biała grznaka z awokado, jajkiem sadzonym, polana sosem holenderskim raczej do opcji niskokalorycznych nie należy, ale już sałatka – owszem.

Kosmetyki z awokado

Na rynku znajdziemy mnóstwo kosmetyków z dodatkiem olejku z awokado, dzięki którym możemy w pełni korzystać w pielęgnacyjnych właściwości owocu. Olej z awokado głęboko nawilża, wnikając w skórę odżywia i zmiękcza. Z uwagi na wysoką zawartość witamin E oraz C – silnych przeciwutleniaczy, świetnie radzi sobie ze stresem oksydacyjnym. Jest to szczególnie istotne z uwagi na procesy starzeniowe zachodzące w skórze. Mogą również wykazywać pewną ochronę przed uszkodzeniami wywołanymi przez Kwasy omega wykazują działanie łagodzące, dlatego nadaje się dla osób z tendencją do zaczerwienienia i podrażnień.

Olej z awokado jest emolientem tłustym, który kondycjonuje włosy, powleka je ochronną warstwą i nie dopuszcza do odparowania wilgoci z kosmyków. Dlatego doskonale nadaje się jako odżywka i maska po zastosowaniu szamponów pielęgnacyjnych. Zastosowanie odżywek z dodatkiem tego oleju ułatwia rozczesywanie, jednak sprawdzić się może dodanie naturalnego olejku z awokado do swoich ulubionych kosmetyków.

Z uwagi na swoje głęboko odżywcze właściwości, olej z awokado jest wręcz stworzony do pielęgnacji skóry całego ciała, szczególnie, gdy jest ona wystawiona na działanie szkodliwych warunków środowiskowych w okresie zimowym i letnim. Jest częstym składnikiem maseł i nieco cięższych balsamów, a także kosmetyków do pielęgnacji skóry wyjątkowo suchej, wymagającej bądź atopowej. Znaleźć go można m.in. w składzie emulsji do kapieli Emolium.