Vademecum – kosmetyki

co to jest melanina

Co to jest melanina i jak wpływa na odporność skóry?

,
Po wakacyjnych wyjazdach wielu z nas zmaga się z poekspozycyjnymi plamami pigmentacyjnymi, poparzeniami skóry oraz zmianami skórnymi wynikłymi z nadmiernej produkcji melaniny. Czym jest melanina, jaką pełni funkcję w organizmie…
mocznik kosmetyczny

Mocznik kosmetyczny – jakie ma właściwości?

,
Mocznik kosmetyczny to substancja o właściwościach nawilżających i złuszczających wykorzystywana do pielęgnacji skóry suchej, przeciwdziałania nadmiernemu rogowaceniu naskórka oraz ochrony skóry atopowej. Czym jest i kiedy warto…
parafina w kosmetykach

Parafina w kosmetykach – jak działa?

, ,
Parafina otrzymywana jest w procesie destylacji ropy naftowej, a następnie poddawana dokładnemu oczyszczeniu. W preparatach kosmetycznych można ją znaleźć w formie oleju mineralnego, o którego zawartości świadczy obecność na liście…
źródła karotenoidów

Karotenoidy jako naturalne antyoksydanty. W jaki sposób wpływają na organizm?

,
Wspierają zdrowie oczu, chronią przed zaburzeniami w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego oraz chorobami nowotworowymi. Wzmacniają układ odpornościowy i mają wpływ na kondycję skóry. Działanie prozdrowotne karotenoidów warunkują…
keratyna na włosy

Keratyna – funkcje i wpływ na wygląd włosów

,
Keratyna do włosów wykorzystywana jest przede wszystkim w formie zabiegów kondycjonujących. Jej działanie regeneruje i wzmacnia suche oraz zniszczone włosy. Doskonale sprawdza się także w pielęgnacji włosów kręconych trudnych w…
kwas azelainowy

Jak stosować kwas azelainowy? Czym jest AZA?

,
W kosmetyce stosowany głównie w środkach na skórę trądzikową i z przebarwieniami. Kwas azelainowy jest pomocny w wielu problemach skórnych, a przy tym ma mniej przeciwwskazań do stosowania od innych kwasów. Jak stosować kwas azelainowy,…
kwas glikolowy

Kwas glikolowy – właściwości w kosmetyce

,
Nieodzowny składnik kosmetyków o charakterze złuszczającym. Pielęgnuje i leczy niektóre skórne problemy. Ale jego działanie jest dużo bardziej złożone i wiele osób, gdy raz użyje kosmetyku z jego dodatkiem, już nie może się…
bisabolol w kosmetyce

Bisabolol w kosmetyce – jakie efekty przynosi jego działanie?

, ,
Bisabolol to substancja roślinna o wszechstronnym zastosowaniu. Słynie ze swoich właściwości kojących i przeciwzapalnych, ale wcale nie mniej ważne jest jego działanie przeciwbakteryjne czy antyoksydacyjne. Bisabolol w kosmetyce posiada…