bezglutenowe święta wielkanocne

Bezglutenowe święta wielkanocne – triki dla każdego biesiadnika

,

bezglutenowe święta wielkanocne

Święta wielkanocne to najważniejsze katolickie święto, obchodzone na całym świecie. Polskie tradycje kulinarne związane z tym okresem w kalendarzu liturgicznym są przekazywane z pokolenia na pokolenie, niezależnie od miejsca zamieszkania, ale mogą stanowić wyzwanie dla osób na diecie bezglutenowej. Tymczasem dzisiaj można z powodzeniem przygotować wiele tradycyjnych potraw w sposób bezpieczny, by zadbać o każdą osobę zasiadającą przy świątecznym stole.

Święta bezglutenowe – czy faktycznie jest to tak trudne do zrealizowania?

Podstawową trudnością w organizacji wielkanocnych świąt w formie bezglutenowej jest fakt, że osoby cierpiące na celiakię – uczulenie na gluten, powinny spożywać produkty całkowicie dla nich bezpieczne, a więc wyprodukowane w warunkach sterylnych. Najmniejsza kontaminacja glutenem danej potrawy może być dla nich śmiertelna. W takim przypadku, jeśli nasz dom nie jest na co dzień bezglutenowy, lepszym wyjściem może być zamówienie cateringu z firmy, która się w tego typu żywności specjalizuje lub zakupienie gotowych dań z oznaczeniem przekreślonego źdźbła.

W innym wypadku, jednak, jeśli chcemy jedynie ograniczyć ilość glutenu w diecie, kuchnia typowo wielkanocna może być do tego doskonałym polem.

Sałatki

Tradycyjna sałatka wielkanocna, w niektórych regionach nazywana tez szałotem, co do zasady jest bezglutenowa, jeśli używamy do niej składników zawierających to białko. Na szczęście typowe dla niej warzywa świeże i w żaden sposób nie konserwowane są pozbawione glutenu. Jeśli chcemy natomiast używać warzyw już przygotowanych i pokrojonych, np. marchewki w słoiku warto upewnić się, gdy na etykiecie jest informacja o alergenach. Teoretycznie majonez nie powinien zawierać glutenu, ale o ile producent wyraźnie go nie wykluczył, nie możemy mieć co do tego pewności. Dlatego na półkach szukajmy słoiczka z wyraźnym zaznaczeniem braku zawartości glutenu.

Bezglutenową opcją sałatkową jest ta wykonana z fasoli jaś, świeżej sałaty zielonej poszatkowanej w paski, pomidora pokrojonego w kostkę i sosu typu greckiego z oliwy lub oleju i cytryny. Sekretem sosu jest zredukowana woda z gotowanej fasoli – to ona dodaje jej tego szczególnego smaku. Sałatkę można przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami, np. tradycyjnie wielkanocną rzeżuchą. Pamiętajmy też o bardzo drobnym poszatkowaniu czerwonej cebuli.

Żur

W wielu polskich domach tradycyjnym daniem wielkanocnym na śniadanie jest żurek lub barszcz biały. Niestety ten tradycyjny przygotowywany jest na zakwasie z mąki, co wyklucza go z diety osób stosujących dietę bezglutenową. Możemy jednak spróbować przygotować żurek lub barszcz za pomocą innych zakwaszaczy, np. soku z kiszonej kapusty. Alternatywą jest również coraz częściej spotykany zakwas ryżowy. Nie ulega wątpliwości, że może on inaczej smakować, jednak będzie mógł być bezpiecznie spożyty przez każdego biesiadnika.

Jajka faszerowane

Jajka to nieodzowny element stołu wielkanocnego, również dla osób na diecie bezglutenowej. Tutaj musimy uważać na skład majonezu oraz niektórych past, którymi wypełnimy jajo. Jeśli przygotujemy je sami, nie mamy powodu do obaw, bo dokładnie wiemy, czego użyliśmy do ich przygotowania. Popularny farsz z cebuli, pieczarek i żółtka to tylko jeden przykład, bo sprawdzą się w nich również pasty z awokado, ciecierzycy (gotowanej samodzielnie, bo te w słoiku mogą gluten zawierać) czy z łososiem. Są one generalnie bezpieczne, pod warunkiem, że gotowe produkty, takie jak majonez, są również glutenu pozbawione.

Ciasto bezglutenowe na święta

Trudno wyobrazić sobie wielkanocne święta bez stołu zastawionego słodkościami. Nie musi być inaczej również w przypadku osób, które ograniczają lub unikają gluten w swojej diecie. Oto kilka propozycji ciast bez glutenu, które nie tylko ucieszą kubki smakowe biesiadników, ale i wspomogą ograniczenie glutenu w diecie.

Sernik

Sernik można z powodzeniem przygotować w formie bezglutenowej, rezygnując z jego spodu lub wykorzystując do jego stworzenia ciasteczka bezglutenowe. Zamiast dodawać mąkę pszenną do masy serowej, wsypmy mąkę ziemniaczaną, która dodatkowo pomoże utrzymać sernik w odpowiedniej formie. Chcąc urozmaicić go i zrekompensować brak spodu, możemy polać go polewą z białej czekolady i przyozdobić świeżymi owocami oraz listkami mięty.

Babka i ciasta drożdżowe

Wydaje się, że największym problemem ciast bezglutenowych jest ich niewielka wilgotność. Możemy temu zapobiec poprzez łączenie różnych rodzajów mąki w jednym cieście, dodawaniu owoców oraz tłuszczu. Piekąc, upewnijmy się, że w piekarniku znajduje się naczynie wypełnione wodą – ciasto dzięki temu się nie wysuszy.

W przygotowaniu ciast wielkanocnych dobrze sprawdza się mąka ryżowa i kukurydziana. Ciekawym pomysłem na zwiększenie masy i wilgotności ciast jest dodanie masy budyniowej bezglutenowej.

Ciasta kruche

Kruche ciasto można z powodzeniem przygotować w wersji bezglutenowej. Na jego bazie wykonamy mazurki, szarlotkę czy tartę wielkanocną – również w opcji wegetariańskiej. Do wykonania ciasta kruchego bezglutenowego można wykorzystać mąkę bezglutenową – mieszankę lub mąkę jaglaną, ryżową bądź kukurydzianą. Do nadzienia wykorzystujemy czekoladę, owoce lub orzechy, które naturalnie glutenu są pozbawione i ozdabiamy według preferencji.

Potrawy smażone i mięsa

Popołudniem również możemy przysiąść do zdrowego i smacznego stołu wielkanocnego. Tam, gdzie jest to możliwe, unikamy stosowania mąki zawierającej gluten, np. w zawieszaniu sosu mięsnego lub duszonych warzyw. Poza ziemniakami możemy podać kasze, ale uważamy, by nie były one z grupy produktów zakazanych. Mogą to być: ryże, kasza gryczana, owsiana, jaglana, kukurydziana oraz amarantusowa oraz coraz bardziej popularna w ostatnich latach komosa ryżowa. Osoby nie jedzące produktów glutenowych mogą również sięgnąć po makarony wykonane z mąk strączkowych – grochowej, z ciecierzycy oraz fasoli.

Kiełbasa duszona

Jeśli jedną z potraw naszego stołu wielkanocnego na śniadanie lub obiad jest biała kiełbasa duszona, musimy pamiętać, by sos zagęszczać mąką bezglutenową lub nie stosować mąki w ogóle. Dobrym sposobem na zagęszczenie go będzie pokrojenie dużej ilości cebuli w piórka i jabłka w mniejsze cząstki. Pektyny zawarte w skórce jabłka naturalnie żelują ciecz, dlatego stosowane są do zagęszczania dobrej jakości dżemów. Nie inaczej będzie z sosami mięsnymi.

Sprawdź nasze triki na dietetyczną Wielkanoc i sposoby na odciążenie wątroby przy biesiadowaniu.