olej z wątroby dorsza właściwości

Olej z wątroby dorsza – dlaczego warto po niego sięgnąć?

,

olej z wątroby dorsza właściwości

Olej z wątroby dorsza jest znany ze swoich właściwości prozdrowotnych dzięki bogactwu kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin: A, D oraz E. Substancja pozyskiwana jest głównie z wątroby dorsza atlantyckiego, ale również innych ryb z rodziny dorszowatych. Wspomaga odporność, funkcje poznawcze, a także wpływa korzystnie na serce.

Olej z wątroby dorsza – właściwości

Olej z wątroby dorsza zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak EPA i DHA, które:

  • regulują poziom glukozy we krwi,
  • zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę,
  • zmniejszają poziom lipidów.

Badania pokazują, że jego suplementacja tymi kwasami u matek w ciąży i dzieci do 1. roku życia może znacząco obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2. Ponadto, EPA i DHA minimalizują ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i poprawiają zdolność zapamiętywania i koncentracji. Witamina A wspiera kondycję błon śluzowych, co jest szczególnie istotne w przypadku nawracających infekcji dróg oddechowych, przez co bardzo często tran na odporność jest polecany przez pediatrów i internistów w sezonie jesienno-zimowym.

Olej z wątroby dorsza – omega 3

Kwasy omega-3 wspomagają pracę serca, regulują poziom cholesterolu i hamują stany zapalne. Są ważne dla utrzymania prawidłowej kondycji błon komórkowych, co wpływa na przesyłanie impulsów elektrycznych między komórkami, a tym samym funkcjonowanie całego organizmu.

Olej z wątroby dorsza na trądzik

Chociaż brakuje badań dotyczących wpływu oleju z wątroby dorsza na trądzik, jego przeciwzapalne właściwości mogą mieć pozytywny wpływ na stan skóry. Reguluje on proces wydzielania sebum, zapobiegając przetłuszczaniu się cery, a tym samym zmniejszając ilość pożywki dla patogennych bakterii. Witamina A, obecna w oleju z wątroby dorsza, jest znana z korzystnego działania na skórę i może przyczyniać się do poprawy jej stanu.

Olej z wątroby dorsza dla dzieci

W pierwszych latach życia, kiedy mózg rozwija się najintensywniej, DHA wspiera rozwój poznawczy, pamięć oraz zdolności uczenia się. Substancje te są ważne także dla utrzymania równowagi emocjonalnej. Witamina D wspiera wzrost i rozwój kości, a witamina A – zdrowie wzroku. Olej z wątroby dorsza dla dzieci może być prostym sposobem na uzupełnienie diety w kluczowe składniki, zwłaszcza jeśli z różnych przyczyn niemożliwe jest spożywanie wystarczającej ilości tłustych ryb, które są naturalnym źródłem kwasów omega-3. Tran dostępny jest w różnych formach, w tym żelków czy kapsułek o przyjemnym smaku. Ciekawą alternatywą jest też płyn – Mollers tran owocowy, który sprawdzi się także do stosowania u dorosłych.

Olej z wątroby dorsza dla epileptyków

Chociaż tran nie jest przepisywany dla osób z padaczką jako standardowy lek, wielu neurologów poleca go swoim pacjentom w ramach dodatkowej suplementacji, np., gdy epilepsja leczona jest kwasem walproinowym. Ze względu na bogactwo kwasów EPA i DHA, warto rozważyć podawanie choremu tranu w odpowiednio dopasowanej do niego formie przede wszystkim z uwagi na właściwości kwasów omega-3:

  • ochronne na układ nerwowy
  • przeciwzapalne
  • stabilizację błon neuronalnych oraz
  • modulację neuroprzekaźników.

Olej z wątroby dorsza – jaki wybrać

Wybierając olej z wątroby dorsza, należy zwrócić uwagę na jego jakość i pochodzenie. Tran powinien być pozyskiwany z dorsza łowionego w czystych, chłodnych wodach. Zalecany jest szczególnie ten odławiany w Norwegii, gdzie ryby żyją w środowisku bogatym w naturalne składniki odżywcze. Warto zwrócić też uwagę na certyfikaty, które są potwierdzeniem bezpieczeństwa stosowania produktu.

Z czym warto łączyć tran?

Olej z wątroby dorsza i omega-3 warto łączyć z magnezem, który wspiera pracę mięśni, w tym mięsień sercowy. Razem działają korzystnie na cały układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając ryzyko schorzeń cywilizacyjnych. Minerał ten także wpływa na procesy neurologiczne, funkcje układu odpornościowego i hamowanie stanów zapalnych.

Olej z wątroby dorsza z witaminami

Suplementy i inne produkty zawierające olej z wątroby dorsza bardzo często zawierają dodatek różnorodnych witamin, których zadaniem jest wsparcie naturalnej odporności organizmu. Witamina E wykazuje działanie hamujące aktywność wolnych rodników. Witamina A dba o kondycję błon śluzowych i oczu, a witamina D z kolei zwiększa przyswajalność wapnia z układu pokarmowego, zwiększając gęstość kośćca. Tran Mollers poza olejem z wątroby dorsza zawiera też zwykłe oleje rybie.

Olej rybi a tran – jaka jest różnica?

Ważne jest, aby rozróżniać tran od innych olejów rybnych. Tran pochodzi wyłącznie z wątroby dorsza i innych ryb z rodziny dorszowatych, co odróżnia go od szerokiej gamy innych olejów rybnych. Olej rybi nie jest tranem, ponieważ może pochodzić z różnych części zwierząt i nie mieć specyficznych właściwości omawianego tu składnika. Nie oznacza to, że suplement zawierający oleje pochodzące np. z sardynek czy makreli jest z gruntu zły, a o to, by kupować świadomie. Ponadto, suplementy z kwasami omega-3 przeznaczone dla kobiet w ciąży i noworodków zawierają najczęściej olej z alg morskich jako składnik główny. One również są bogate w kwasy nienasycone istotne dla zdrowia ciężarnej oraz dziecka.

Olej z wątroby dorsza stosuje się w celu poprawy odporności, funkcji serca i mózgu. Jest szczególnie zalecany w okresach zwiększonego ryzyka infekcji, w celu wsparcia pracy serca oraz jako suplement diety wspierający rozwój poznawczy u dzieci.