przepisy na święta wielkanocne

Przepisy na święta wielkanocne – potrawy klasyczne, wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe

przepisy na święta wielkanocne

Przygotowaliśmy sprawdzone przepisy na wielkanocne potrawy, które można śmiało postawić na świąteczny stół – od żurku po babkę bezglutenową polaną lukrem, majonez z jajka oraz z aquafaby, sałatkę jarzynową z tofu, a także pasztet z soczewicy. Przepisy są proste, z łatwo dostępnych składników i w duchu zero waste, czyli bez marnowania. Zaprezentowane receptury mogą uratować sytuacje, gdy nagle skończy się majonez lub pojawi się gość z wymagającą dietą.

Osoby dbające o linię dzięki temu artykułowi będą mogły przygotować zdrową Wielkanoc, ale przede wszystkim też pyszną. Niektóre tradycyjne przepisy zostały lekko zmodyfikowane, tak, aby mogły zadowolić ludzi zarówno na diecie wegańskiej, jak i wegetariańskiej. Wzięliśmy także pod uwagę osoby, które ze zdrowotnych względów muszą wykluczyć ze swojego menu gluten. Co nie zmienia faktu, że prezentowane przepisy są proste i śmiało mogą gościć na praktycznie każdym wielkanocnym stole.

Święta to rodzinny czas, podczas którego zwykle zjadamy więcej niż w innych okresach roku. Na wszelki wypadek warto mieć pod ręką preparaty na trawienie, aby wspomóc swój organizm podczas zjadania wielkanocnych pyszności.

Majonez z całego jajka – robiony blenderem

majonez z całego jajka

Majonez robiony blenderem jest bardzo szybkim rozwiązaniem, ponieważ można go przygotować poniżej 1 minuty. Dzięki temu ręka nie mdleje ze zmęczenia, jak to może mieć miejsce podczas robienia tradycyjnego majonezu. Majonez z blendera wychodzi gęsty i kremowy, a dodatkowo można go przyprawić zgodnie z własnym gustem, na przykład pieprzem kolorowym, natką pietruszki, czosnkiem, a nawet kaparami. Kolejną jego zaletą są składniki – zwykle mamy je w domu, więc nie trzeba specjalnie ich kupować.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 225 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Całe jajko należy dokładnie umyć, położyć na sicie i polać wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Nie zaleca się pomijania tego kroku, ponieważ jest to ochrona przed salmonellą.

Do wysokiego i wąskiego naczynia wbijmy jedno jajko i dodajmy pozostałe składniki, czyli olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Blender żyrafę opieramy o dno naczynia i całość blendujemy przez 10 sekund, aż pojawi się zaczątek majonezu.

Nie przerywając blendowania, powoli unosimy końcówkę urządzenia. Zauważymy wtedy, że wraz z nią uniesie się powstający majonez. Następnie nieco szybszym i płynnym ruchem opuszczamy blender na dno naczynia.

Kilka razy unieśmy i upuśćmy włączony blender na dno pojemnika. Po chwili majonez będzie gotowy.

 

Tak przygotowany majonez można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Stanowi świetny dodatek do sałatek, faszerowanych jajek, a nawet można go dodać do babki, dzięki temu ciasto na dłużej zachowa świeżość.

Majonez z aquafaby — majonez wegański przepis

majonez z aquafaby

Wegański majonez z aquafaby to rozwiązanie dla osób na diecie roślinnej lub dla tych, co nie lubią marnować jedzenia i pragną wykorzystywać je w całości. Aquafaba to nic innego, jak zalewa z konserwowej ciecierzycy. Choć wygląda niepozornie, to ubija się jak białko. Warto ją wykorzystywać w kuchni i dodawać na przykład do ciasta naleśnikowego czy domowego hummusu. Od teraz osoby wpisujące w przeglądarkę internetową „wegański majonez aquafaba” i „wegański majonez przepis” będą znały pyszną i szybką recepturę na roślinny majonez.

Składniki:

  • 100 ml aquafaby
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Aquafabę wraz z musztardą, octem winnym, solą i pieprzem umieszczamy w wysokim i wąskim naczyniu, a następnie miksujemy przez około 2 minuty, aż powstanie puszysta i jednolita masa.

Nie przerywając blendowania, wlewamy do niej cieniutkim strumieniem olej. Po chwili zauważymy, że masa zaczyna wyraźnie gęstnieć. Od tego czasu całość blendujemy jeszcze przez około 1 minutę i gotowe.

Tak przygotowany majonez można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 10 dni. W konsystencji i smaku przypomina klasyczny majonez.

Babka bezglutenowa przepis

babka bezglutenowa przepis

Bezglutenowa babka wielkanocna jest jednym z prostszych wypieków – nie potrzeba do niej specjalistycznych mieszanek, wystarczy skrobia ziemniaczana i mąka kukurydziana. Polecamy ten przepis nawet początkującym „cukiernikom”. Babka piaskowa z olejem może uratować sytuację, gdy jeden z biesiadników nie może spożywać glutenu lub chcemy przygotować dietetyczną Wielkanoc. Dodatkowo przepis można modyfikować pod swoje preferencje i z powodzeniem wymienić mąkę kukurydzianą na pszenną, ale to opcja dla osób, które tolerują ten składnik.

Składniki na foremkę o wymiarach 10 × 22 cm:

  • 3 jajka
  • 120 g ksylitolu lub cukru
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub odrobina esencji waniliowej
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 1 kopiasta łyżka majonezu

Przygotowanie:

Białka należy ubić na sztywno i odstawić na bok.

Do oddzielnej miski wsypmy oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia – całość należy wymieszać trzepaczką rózgą lub przesiać przez sito, aby napowietrzyć suche składniki.

Następnie do naczynia z mąkami dodajmy: cukier, olej, żółtka, majonez i cukier waniliowy, po czym zmiksujmy całość do uzyskania gęstej masy.

Do ciasta dorzućmy wcześniej ubite białka i ostrożnie, na najniższych obrotach całość miksujmy do połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy łyżką i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 170˚C (grzałka góra-dół).

 

W ten sposób bezglutenowa babka wielkanocna jest gotowa. Można ją ozdobić cukrem pudrem lub zrobić lukier z zalewy po ciecierzycy. Na potrzeby tej babki wystarczy połowa porcji lukru z aquafaby – przepis jest podany niżej.

Lukier z aquafaby

lukier z aquafaby

Z aquafaby można nie tylko przygotować majonez, ale i lukier, idealny do wielkanocnej babki. Naturalnie lukier można też zrobić z cukru pudru i soku z cytryny, ale w tym artykule pragniemy przedstawić różne możliwości, aby nasi Czytelnicy mieli jak największy wybór.

Składniki:

  • 4 łyżki aquafaby
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru

Przygotowanie:

Do naczynia wlewamy aquafabę i sok z cytryny – całość miksujemy około 1 minutę, aż powstanie sztywna masa.

Nie przerywając miksowania, dosypujemy łyżka po łyżce cukier puder.

Lukier będzie gotowy, gdy cukier puder się w nim rozpuści – to zajmie dosłownie tylko chwilę.

 

Tak przygotowany lukier z aquafaby jest dość gęsty i plastyczny – można nim nie tylko polać ciasto, ale i wykonać bardziej precyzyjne zdobienia.

Pasztet z soczewicy — sprawdzony przepis

pasztet z soczewicy

Na Wielkanoc w wielu domach pojawia się pasztet, my dziś proponujemy jego roślinną wersję, bo zamiast mięsa jest soczewica. Danie jest przepyszne i wnosi do naszej diety sporą ilość warzyw i białka. Domowy pasztet z soczewicy można wykonać w wersji wegańskiej i wegetariańskiej – wszystkie wskazówki znajdują się w poniższej recepturze. Przepis na pasztet z soczewicy dedykujemy wszystkim bez względu na dietę.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka cukinii posiekanej w kostkę
  • 1 szklanka marchewki startej na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • odrobina wrzątku
  • 1/2 szklanki płatków owsianych, na przykład bezglutenowych
  • 2 listki laurowe
  • tłuszcz do smażenia – masło klarowane lub olej kokosowy
  • 2 poszatkowane cebule
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Soczewicę należy wypłukać i ugotować z listkami laurowymi, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odsączamy ją, zachowując wodę z gotowania w oddzielnym naczyniu i usuwamy liście laurowe.

Nasiona słonecznika zalewamy wrzątkiem do ich całkowitego przykrycia i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy ziarna.

Cukinię, marchewkę i cebule podsmażamy na tłuszczu, tak aby warzywa delikatnie się zarumieniły.

Do dużego naczynia wsypujemy: ugotowaną soczewicę, podsmażone warzywa, słonecznik, płatki owsiane, czosnek i natkę pietruszki.

Całość przyprawiamy majerankiem, papryką i solą. Teraz oceniamy konsystencję masy, jeśli będzie za sucha, można stopniowo dodawać do niej wodę po gotowaniu soczewicy lub 1 do 2 jajek, wtedy przepis stanie się wegetariański. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy i przekładamy do foremki o wymiarach około 21 × 8 cm – jeśli jest sylikonowa, to nie trzeba jej wykładać papierem do pieczenia ani smarować tłuszczem.

Warzywny pasztet pieczemy w 180˚C (grzałka góra-dół) przez około 50-60 minut – do uzyskania tak zwanego suchego patyczka.

Tak przygotowany pasztet może być serwowany podczas wielkanocnego śniadania, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać go nie tylko od święta. Pasztet z soczewicy doskonale smakuje jako dodatek do pieczywa lub jako danie główne w towarzystwie na przykład ziemniaków.

Polecane produkty

Prosta sałatka z tofu na Wielkanoc

prosta sałatka z tofu na wielkanoc

Wegańska sałatka na Wielkanoc wygląda i smakuje jak jej tradycyjny odpowiednik. Jest daniem gęsto odżywczym, w którym znajdują się roślinne źródła białka.

Składniki:

  • 1 kostka twardego tofu – około 180 g
  • 2 średnie ziemniaki
  • mrożony zielony groszek z marchewką – około 100 g
  • por około 5 cm
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki konserwowej ciecierzycy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 kopiaste łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych

Przygotowanie:

Do rondelka wrzucamy mrożony groszek z marchewką oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę – całość zalewamy wrzątkiem, dajemy szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, najlepiej na najmniejszym palniku kuchenki.

W tym czasie kroimy ogórka kiszonego w drobną kostkę i odkładamy na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Pora siekamy na małe kawałeczki.

Tofu odsączamy z zalewy i dzielimy na 2 części – jedną rozdrabniamy widelcem, a drugą kroimy w drobną kostkę.

Do dużej miski wsypujemy ugotowane i odsączone warzywa, czyli groszek z marchewką i ziemniakami; oraz kukurydzę, ciecierzycę, pora i ogórka.

W małej miseczce mieszamy ze sobą: majonez, płatki drożdżowe, sól i pieprz.

Łączymy warzywa z majonezowym sosem, całość mieszamy i serwujemy gościom.

 

Opcjonalnie taką sałatkę można jeszcze posmarować majonezem i ozdobić natką pietruszki oraz gotowaną marchewką.

Tradycyjny żurek wielkanocny

tradycyjny żurek wielkanocny

Żurek to zaraz obok jajek symbol Wielkanocy. Zachwyca smakiem i aromatem. Można go podać w chlebowych miseczkach lub klasycznych talerzach. Dzięki prostej recepturze można go dostosować do potrzeb zarówno wegan, jak i wegetarian.

Składniki:

  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera i pora)
  • 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • liść laurowy
  • 1 butelka zakwasu na żur
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz i majeranek

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy umyte i obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, dodajemy liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.

Po tym czasie z wywaru należy usunąć warzywa, które można dodać do sałatki jarzynowej.

Do zupy wlewamy 1 szklankę zakwasu na żurek, całość mieszamy i kosztujemy, aby ocenić, czy zupa jest odpowiednio kwaśna. W razie potrzeby na tym etapie można dodać dodatkową porcję zakwasu.

W szklance umieszczamy śmietanę i mieszamy ją z mąką, następnie dodajemy do niej trochę gorącej zupy. Zahartowaną śmietanę wlewamy do żurku i całość mieszamy.

Zupę należy zagotować, doprawić według uznania solą, pieprzem oraz odrobiną majeranku.

Tradycyjnie żurek podaje się z plasterkami podsmażonej kiełbasy i połówką jajka. Zupę można również posypać siekaną rzeżuchą.

Przygotowując wegetariańskie święta wielkanocne, można w tym przepisie pominąć kiełbasę i dodać tłuczone ziemniaki. Dzięki zamianie klasycznej śmietany na roślinny odpowiednik danie stanie się wegańskie.

 

Życzymy wszystkim Czytelnikom smacznych świąt, aby nie były potrzebne preparaty na wątrobę oraz spokoju. Cieszmy się czasem spędzonym z najbliższymi w cudownej atmosferze, pełnej zgody i wzajemnego szacunku.