produkty typu light

Produkty typu light – czy warto po nie sięgać na diecie?

,

produkty typu light

Odchudzanie zwykle kojarzy się z czymś nieprzyjemnym. Nie lubimy rezygnować z jedzenia i odmawiać sobie ulubionych przekąsek. Kiedy więc próbujemy zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów idealnym rozwiązaniem wydają się produkty typu light. Dzięki nim możemy nadal jeść to, co lubimy a jednocześnie dostarczać organizmowi mniej cukru, tłuszczu lub kalorii. Tylko czy takie rozwiązanie naprawdę się sprawdza i jest korzystne dla naszego zdrowia?

Czym są produkty light?

Wiele osób sięga po produkty light na diecie po to, aby pomóc sobie w utracie kilogramów. Nie zawsze okazuje się to jednak dobrym rozwiązaniem, przede wszystkim ze względu na brak świadomości, co tak naprawdę oznacza określenie „light” umieszczone na opakowaniu.
O tym, jakie informacje pojawiają się na opakowaniach produktów oraz co rzeczywiście może znaleźć się w składzie oferowanej w sklepie żywności decydują przepisy prawa. Zgodnie z dyrektywą Unii Europejskiej żywność typu light to produkty o obniżonej zawartości jednego ze składników na poziomie 30%. Zwykle jest nim tłuszcz (np. w mleku i jego przetworach) lub cukier (m.in. w czekoladzie czy batonikach). Produkty light mogą zawierać także mniej kalorii. Mogą, ale nie muszą, stąd zawsze warto weryfikować kaloryczność takiego produktu.

Czy produkty typu light ułatwiają odchudzanie?

Kontrolowanie ilości kalorii dostarczanych organizmowi podczas odchudzania ma na celu wypracowanie ujemnego bilansu energetycznego. Zrealizowanie takiego celu umożliwia odpowiednio skomponowane menu oraz aktywność fizyczna, która ułatwia spalenie nadmiaru kalorii. Sięganie po produkty typu light, które dostarczają mniej kalorii od swoich tradycyjnych odpowiedników pomaga w ograniczeniu ilości spożywanych kalorii. Po drodze pojawia się jednak kilka niebezpieczeństw, które warto mieć na uwadze.

Produkty light nie zawsze są niskokaloryczne.

Wybierając produkty dietetyczne należy w pierwszej kolejności zweryfikować, ile rzeczywiście znajduje się w nich kalorii. Sam fakt, że produkt zawiera np. 30% mniej tłuszczu wcale nie oznacza, że będzie miał również 30% mniej kalorii. Wartość energetyczna żywności typu ligt może być bardzo podobna lub obniżona jedynie w niewielkim stopniu.

Sięganie po produkty light nie zwalania z konieczności zachowania umiaru.

Odchudzanie w dużej mierze opiera się na aspektach psychologicznych. Zjedzenie słodkiego batonika czy jogurtu na diecie wzbudza wyrzuty sumienia. Produkty light w trakcie diety wydają się dozwolone, co odbiera czujność i sprawia, że często nie kontrolujemy ich ilości. Zamiana słodkiego batonika na batonik o obniżonej kaloryczność korzystnie wpływa na bilans całego dnia. Jeśli jednak zamiast jednego batonika, zjemy kilka produktów z dopiskiem „lekki” na opakowaniu, łącznie możemy dostarczyć organizmowi znacznie więcej kalorii.

Żywność light a zdrowe nawyki

Zdrowa dieta powinna być traktowana jako trwała zmiana nawyków żywieniowych, która pozwoli lepiej się odżywiać na stałe. Odchudzanie ma być więc czasem, kiedy wprowadzamy zdrowe nawyki żywieniowe i pracujemy nad zmianą swoich przyzwyczajeń. Dla wielu odchudzających się dużym problemem jest ograniczenie ilości słodkich przekąsek zjadanych w ciągu dnia czy tygodnia. Zamiana słodkiego produktu na produkt, w którym cukier zastępuje słodzik nie rozwiązuje tego problemu. Często też lekki batonik wcale nie zaspokaja ochoty na coś słodkiego, a w rezultacie i tak dodatkowo zjadamy to, na co pierwotnie mieliśmy ochotę.

Ciemna strona produktów light – na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Osoby na diecie odchudzającej zwykle koncentrują się przede wszystkim na liczeniu kalorii. Jednak wartość energetyczna to nie jedyna cecha, na jaką warto zwrócić uwagę podczas zakupu. Podstawą zachowania zdrowia jest pełnowartościowa i odpowiednio zbilansowana dieta, która oprócz energii dostarcza też składników odżywczych w ilości umożliwiającej organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Zawartość witamin i minerałów jest szczególnie ważna wtedy, gdy ograniczamy ilość spożywanych na co dzień produktów. Eliminowane powinny być przede wszystkim tzw. puste kalorie, aby nawet w trakcie odchudzania nie narażać się na niedobory żywieniowe. Rozważając zakup żywności light warto dokładnie przeczytać ulotkę i przemyśleć kilka podstawowych aspektów.

  • Stopień przetworzenia produktu

Świeże warzywa, soki, domowy obiad – osobom, które dbają o zdrową dietę zaleca się sięganie przede wszystkim po produkty o niskim stopniu przetworzenia. Tymczasem żywność light bardzo często okazuje się wysokoprzetworzona. Dzieje się tak dlatego, ponieważ sposób wytwarzania takiego produktu może wymagać wielu zaawansowanych procesów technologicznych, które pozwolą zmodyfikować skład, a jednocześnie utrzymać walory smakowe na poziomie satysfakcjonującym dla klienta. Nikt nie kupi sera czy jogurtu light, który będzie niedobry, a nośnikiem smaku jest przede wszystkim tłuszcz.

  • Walory odżywcze produktu

Komponując swoje codzienne menu należy zwracać uwagę nie tylko na ilość kalorii, ale także składników odżywczych zawartych w produktach. Na przykład, mniejsza zawartość tłuszczu może wiązać się z obniżoną wartością odżywczą przetworów mlecznych. Witaminy A,D,E,K to tzw. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, bez jego obecności organizm nie może ich przyswoić. Warto więc zastanowić się, czy lepiej wybrać produkt mniej kaloryczny, czy np. sięgnąć po mniejszą porcję jego pełnowartościowego odpowiednika, który oprócz kalorii dostarczy organizmowi także witamin.

  • Skład

Obniżona zawartość tłuszczu w produkcie może zostać zrekompensowana większą ilością cukru oraz dodatkiem w postaci zagęszczaczy. W produktach light często nie brakuje też sztucznych słodzików czy konserwantów. Kupując produkty light należy mieć na uwadze, że określenie „lekki” na opakowaniu w żaden sposób nie klasyfikuje go jako „zdrowy”. Możemy to stwierdzić dopiero po przeczytaniu całej etykiety.

Wśród żywności typu light można znaleźć zarówno produkty o dobrym składzie, jak i takie, które zawierają mnóstwo sztucznych substancji o obojętnym, a nawet szkodliwym wpływie na organizm. Z zalet produktów light należy więc korzystać z rozsądkiem. Podejmując świadome decyzje konsumenckie oparte na faktach, a nie marketingowych sloganach czy pozytywnych skojarzeniach, jakie mogą przywodzić na myśl określenia „lekki” lub „light”.