owoce czarnego bzu

Właściwości czarnego bzu. Dlaczego warto po niego sięgać w sezonie infekcyjnym?

, ,

owoce czarnego bzu

W okresie jesienno-zimowym choroby wirusowe przydarzają się szczególnie często zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciom. Właściwości czarnego bzu wspomagają leczenie infekcji górnych dróg oddechowych oraz grypy. Czarny bez zawiera substancje aktywne, które działają przeciwutleniająco, napotnie i przeciwzapalnie. Stosowany profilaktycznie wzmacnia organizm, a w przypadku pierwszych objawów choroby pomaga zahamować rozwój infekcji i przyspieszyć powrót do zdrowia. Kiedy jeszcze warto sięgać po preparaty z czarnym bzem i na co zwrócić uwagę przed ich podaniem?

Czarny bez – właściwości lecznicze

Czarny bez (łac. Sambucus nigra) to cenne źródło witamin, minerałów oraz składników bioaktywnych o silnym potencjalne przeciwutleniającym. Należą do nich polifenole (flawonoidy, antocyjany, kwasy fenolowe), które hamują procesy utleniania powodowane aktywnością wolnych rodników. Właściwości czarnego bzu zapobiegają uszkodzeniom DNA komórek w wyniku stresu oksydacyjnego oraz zwalczają stany zapalne w organizmie, co ogranicza ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych.

Regularne stosowanie czarnego bzu może korzystnie wpływać na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Reguluje ciśnienie krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu, zapobiegając odkładaniu się złogów tłuszczowych w ścianach naczyń krwionośnych i rozwojowi miażdżycy. Witamina C i rutyna wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają przepływ krwi.

Czarny bez działa też moczopędnie, co wspiera pracę nerek i proces oczyszczania organizmu z toksyn. Pomaga obniżyć wysoki poziom cukru we krwi, który może doprowadzić do cukrzycy typu 2, a stosowany na problemy trawienne działa łagodnie przeczyszczająco. Lecznicze właściwości czarnego bzu wykorzystywane są również wspomagająco w przebiegu chorób reumatycznych, w tym choroby zwyrodnieniowej stawów.

Silny układ odpornościowy lepiej chroni organizm przed sezonowymi przeziębieniami czy grypą. Czarny bez wspomaga naturalne mechanizmy obronne, a stosowany na pierwsze objawy grypy może skrócić czas trwania infekcji. Działa napotnie i przeciwgorączkowo, pomaga ograniczyć namnażanie się wirusów, wspiera proces leczenia infekcji dróg oddechowych i usuwania zalegającej wydzieliny. W sezonie jesienno-zimowym sok, syrop czy napar z czarnego bzu to środki powszechnie stosowane na wzmocnienie organizmu i podniesienie jego odporności.

Powiązane produkty

Czarny bez na przeziębienie

Złe samopoczucie, katar, ból głowy i uczucie ogólnego rozbicia to dolegliwości charakterystyczne dla zakażenia wirusowego. Na pierwsze objawy przeziębienia warto reagować od razu, aby zahamować rozwój infekcji. Ciepła herbata z czarnego bzu pomoże się wygrzać i oczyścić organizm z toksyn. Ze względu na działanie napotne napary z czarnego bzu podawane są w przebiegu infekcji, którym towarzyszy gorączka. Poprzez zwiększone wydzielanie potu organizm powoli się ochładza, spada również podwyższona temperatura.

Syrop z czarnego bzu należy do naturalnych środków stosowanych na grypę. Badania wykazały, że w przypadku grypy wywoływanej przez wirusy typu A i typu B jego przyjmowanie sprawiło, że objawy infekcji utrzymywały się krócej o około 3-4 dni w stosunku do grupy, której podany został środek placebo. Przeciwbólowe i wykrztuśne właściwości czarnego bzu pomagają złagodzić kaszel i inne dokuczliwe objawy choroby.

Soki, syropy oraz herbaty z czarnego bzu mogą być także stosowane profilaktycznie, aby wzmocnić organizm i pomóc mu skuteczniej chronić się przed wirusami. O odporność warto szczególnie zadbać w okresach intensywnej pracy lub nauki. Zmęczenie, stres, brak snu, zapominanie o regularnych i pełnowartościowych posiłkach to czynniki, które mogą zwiększyć podatność organizmu na infekcje. Czarny bez posiada właściwości immunostymulujące. Pobudza produkcję cytokin i aktywność układu odpornościowego.

Czarny bez – zastosowanie dla dzieci

Na sezonowe infekcje szczególnie podatne są dzieci. Zarówno przeziębienie, jak i grypa przenoszą się drogą kropelkową, podczas przebywania z osobą chorą w jednym pomieszczeniu, wspólnej jazdy środkami komunikacji publicznej, kichania czy kaszlu. Stąd dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym z łatwością zarażają się od swoich rówieśników. Należy również pamiętać, że w przypadku dzieci układ odpornościowy jeszcze ciągle się rozwija, a kolejne infekcje w naturalny sposób pomagają kształtować odporność organizmu.

Czarny bez u dzieci wykorzystywany jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych oraz grypy. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i wykrztuśnym pomoże złagodzić pierwsze objawy przeziębienia takie jak kaszel czy powodowany rozwijającym się stanem zapalnym ból gardła. Domowe przetwory stosowane są także profilaktycznie, aby uzupełnić dietę w składniki, które wspomagają pracę układu immunologicznego. Wśród środków dostępnych w aptece znaleźć można m.in. Sambucol Kids – preparat z sokiem z czarnego bzu, przeznaczony do stosowania u dzieci powyżej 3 roku życia. Środkiem, który można stosować u niemowląt od 6 miesiąca życia jest z kolei Sambucol Baby wzbogacony ponadto o witaminę D, która wspiera nie tylko układ odpornościowy, ale też zdrowy rozwój kości.

Owoce czarnego bzu – czy są bezpieczne?

W aptece znaleźć można różnego rodzaju środki zawierające ekstrakty z czarnego bzu: tabletki, syropy, soki, herbaty, saszetki z proszkiem. Wybierając preparat warto zwrócić uwagę, czy zawiera standaryzowany wyciąg z czarnego bzu. Standaryzacja pozwala określić jakość ekstraktu. Informuje o zawartości substancji aktywnej i umożliwia porównanie dostępnych środków. Preparaty z czarnym bzem standaryzowane są na zawartość polifenoli lub antocyjanów. Suplementy diety powinny też zawierać jak najmniejszą ilość substancji dodatkowych, takich jak barwniki, aromaty, konserwanty, cukier czy syrop glukozowy.

Preparatów z czarny bzem nie mogą stosować osoby, które są na niego uczulone. Chociaż jako naturalny składnik na przeziębienie nie jest przeciwwskazany dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji, przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem. Podobnie jak inne zioła czarny bez może wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami i wzmacniać lub osłabiać ich działanie. Czarnego bzu nie należy stosować z lekami na nadciśnienie oraz lekami immunosupresyjnymi.

Osoby, które syropy czy soki z czarnego bzu przygotowują samodzielnie powinny pamiętać, że zarówno liście czarnego bzu, jak również świeże i niedojrzałe owoce mogą powodować objawy zatrucia. Za ich szkodliwe działanie odpowiada sambunigryna, która wywołuje wymioty, nudności, biegunkę. W przypadku owoców z czarnego bzu ryzyko wystąpienia skutków ubocznych znika po ich wcześniejszej obróbce termicznej lub suszeniu.