Citric Acid – INCI

,

citric acid w kosmetykach

Składnik bazowy i aktywny.

Stosowany szeroko w przetwórstwie żywnościowym, farmacji i kosmetyce.

Jako substancja bazowa pomaga utrzymać świeżość produktu przez cały okres przydatności do użycia i spożycia. Jako składnik aktywny kosmetyku – działa złuszczająco.

Ma pochodzenie roślinne – naturalne oraz syntetyczne, kwaśny smak i charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością zarówno w alkoholu, jak i w wodzie.

Jest bezpieczny do stosowania w produktach użytku domowego, nie alergizuje. Jest również dodawany do kosmetyków dla dzieci.

Citric acid w kosmetykach

Kwas cytrynowy należy do kwasów alfahydroksylowych. Te znane są ze swoich złuszczających właściwości, które sprawiają, że jest uniwersalnym składnikiem peelingującym. Poprzez pozbawienie naskórka martwych komórek, może działać rozjaśniająco na cerę. Skóra, oczyszczona z wszelkich zanieczyszczeń, ponownie staje się gładka i miękka. Co więcej, kwas cytrynowy może służyć jako przeciwutleniacz, co znaczy, że chroni skórę przed wolnymi rodnikami.

Jako regulator pH skutecznie chroni produkt przed zepsuciem oraz sprawia, że niektóre składniki aktywne nie działają drażniąco na skórę. Regulacja pH wpływa również na właściwości samego produktu np. pod względem konsystencji.

Citric acid wzmacnia działanie konserwujące innych składników. Dzięki temu możliwe jest ograniczenie ilości składników typu konserwanty i przeciwutleniacze, na które nieraz skóra może reagować nadwrażliwością.

Kwas cytrynowy w połączeniu z wodorowęglanem sodu jest składnikiem wywołujących musowanie kosmetyków do kąpieli. Powszechnie używane tak zwane solne bomby do kąpieli zachowują tę właściwość właśnie dzięki uwalnianiu dwutlenku węgla, następującemu po reakcji kwasu i sody z wodą.

Powiązane produkty

–>

Kwas cytrynowy w farmacji

Kwas cytrynowy jest najczęściej spotykany w suplementach i lekach w formie tabletek musujących. Reguluje ich smak, maskując jednocześnie nieprzyjemny posmak substancji czynnych. Wspomaga jednocześnie rozpuszczalność tego typu tabletek w wodzie.

Kwas cytrynowy stabilizuje również leki i suplementy oraz wyroby medyczne, dzięki czemu może być stosowany jako konserwant.

Citric acid w przemyśle spożywczym

Kwas cytrynowy ma postać białego proszku i jest bardzo często spotykany jako dodatek do żywności. Nie tylko reguluje kwasowość, ale przedłuża świeżość gotowych produktów poprzez wiązanie jonów metali. Tym samym dodawany jest do dań gotowych, sosów i przetworów. Syntetyczny kwas cytrynowy może być dodawany do owoców i warzyw w puszkach, by nie dopuścić do rozwoju chorobotwórczych bakterii. Jako dodatek do żywności ma przypisany symbol E330.

Kwas cytrynowy w domu

Popularny kwasek cytrynowy jest tanim i skutecznym produktem stosowanym w wielu domach do sprzątania i czyszczenia powierzchni. Jest niezwykle skuteczny w odkamienianiu garnków oraz czajników. Można go używać do wytwarzania domowych środków dezynfekujących i czyszczących przestrzeni domowych: podłóg, blatów, szyb czy armatury. Doskonale usuwa osady z naczyń. Srebrne sztućce i biżuteria na nowo nabierają blasku.

Kwas cytrynowy znajdziemy w takich produktach jak: