jesienne superfoods

Superfoods na odporność i nie tylko – co warto jeść jesienią?

,

jesienne superfoods

Dieta o każdej porze roku nieco się różni, szczególnie pod względem warzyw i owoców, które mają charakter sezonowy. Co warto jeść jesienią, aby zapobiec częstym w tym okresie infekcjom wirusowym, a także zadbać o dobrą kondycję fizyczną i psychiczną? Wiele spośród polecanych superproduktów zawiera także silne substancje przeciwutleniające, które chronią organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowymi, działają przeciwnowotworowo oraz zachowują młody wygląd skóry.

Kiszonki a zdrowie

Kiszona kapusta lub kiszone ogórki zdecydowanie powinny zagościć na talerzu nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim korzyści zdrowotne. W okresie jesiennym ważne jest dostarczanie organizmowi bakterii probiotycznych, które przywracają równowagę mikroflory jelit i korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Kiszonki to cenne źródło kwasu mlekowego o właściwościach probiotycznych. Jego działanie hamuje rozwój szkodliwych patogenów, a w ten sposób pomaga uchronić się przed grypą lub przeziębieniem. Kiszonki w korzystny sposób oddziałują również na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Dzięki zdolności do pobudzanie soków żołądkowych, a także zawartości błonnika i siarki usprawniają procesy trawienne oraz wspierają pracę wątroby. Ponadto obniżają poziom złego cholesterolu i pomagają zadbać o sylwetkę.

Kiszona kapusta dostarcza duże ilości witaminy C, która pełni szereg ważnych funkcji. Stymuluje produkcję kolagenu, zwiększa przyswajanie żelaza, uszczelnia naczynia krwionośne. Może także zapobiegać występowaniu infekcji oraz skracać czas ich trwania.

Właściwości zdrowotne dyni

Już sam intensywny kolor dyni to sygnał, że w jej składzie znajdziemy wysoką zawartość karotenoidów, czyli naturalnych barwników warzyw i owoców. Beta-karoten zostaje następnie przekształcony w witaminę A, która pomaga m.in. zachować ostry wzrok, zapobiega występowaniu zwyrodnienia plamki żółtej, korzystnie wpływa na skórę. Oprócz beta-karotenu w dyni znajduje się wiele innych witamin i minerałów (m.in. witaminy A, C, E, K, selen, potas). Jej działanie wspomaga układ odpornościowy i pomaga regulować poziom glukozy we krwi, co przeciwdziała występowaniu cukrzycy.

Potrawy z dyni w szczególności przynoszą korzyści u osób chorych na miażdżycę, z wysokim poziomem cholesterolu lub chorobami nerek. Dynia korzystnie wpłynie również na układ pokarmowy. Zawiera niewiele kalorii, ale dużo błonnika, który daje większe uczucie sytości. Błonnik pobudza pracę jelit, zapobiega wzdęciom i zaparciom po posiłku. W jesiennym menu warto wykorzystać nie tylko miąższ dyni, ale także zasuszać pestki. Są one cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cynku.

Orzechy włoskie – wpływ na zdrowie

Orzechy włoskie korzystnie wpływają na pracę mózgu. Wspomagają koncentrację i pomagają w utrzymaniu skupienia w trakcie wykonywania obowiązków służbowych lub nauki. W przypadku seniorów zapobiegają kłopotom z pamięcią czy występowaniu chorób degeneracyjnych (jak np. choroba Alzheimera). W okresie jesiennym niedobór niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych może skutkować obniżonym samopoczuciem i większą skłonnością do depresji.

Orzechy włoskie będą też dobrą przekąską do osób zmagających się z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Ich działanie redukuje ryzyko pogorszenia się stanu zdrowia a nawet zgonu spowodowanego np. zawałem serca czy udarem mózgu. Orzechy zapobiegają tworzeniu się złogów tłuszczowych w ścianach naczyń krwionośnych, które blokują przepływ krwi, a dzięki argininie ograniczają także ryzyko występowania zakrzepów krwi.

Jakie właściwości ma granat?

Lampka wina czy filiżanka zielonej herbaty popijane jesiennymi wieczorami dostarczają organizmowi przeciwutleniaczy. Jeśli jednak w szczególności zależy nam na działaniu tych składników, warto sięgnąć po sok z granatu, który posiada w składzie znacznie więcej antyoksydantów. Przeciwutleniacze zapobiegają zjawisku stresu oksydacyjnego, a także przeciwdziałają stanom zapalnym i chronią organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Substancje obecne w owocach granatu korzystnie wpływają na przepływ krwi w całym organizmie, co może łagodzić problemy z erekcją, a u osób uprawiających sport zwiększać wydajność wykonywanych ćwiczeń. Wprowadzenie do jesiennej diety owoców granatu można uznać również za rodzaj profilaktyki antynowotworowej. Kwas elagowy może hamować rozwój komórek nowotworowych, a nawet prowadzić do ich niszczenia. Sok z granatów może wspomagać leczenie przede wszystkim raka gruczołu krokowego lub raka piersi.

Warto wybierać owoce, które są dość ciężkie, a ich skórka ma kolor jasnej lub ciemnej czerwieni, będąc przy tym pozbawiona otarć i przebarwień. Sok z granatów wykorzystuje się np. w formie sosu do sałatki, z kolei pestki idealnie komponują się np. z owsianką.

Właściwości lecznicze aronii

Aronia to kolejne źródło przeciwutleniaczy roślinnych, jedno z najlepszych wśród owoców jagodowych. Sok z aronii pomaga obniżać wysokie ciśnienie krwi, a także poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL. W ten sposób redukuje ryzyko występowania chorób takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, zawał serca czy udar mózgu. Chroni również przed innymi negatywnymi skutkami zjawiska stresu oksydacyjnego takimi jak: schorzenia układu nerwowego, choroby nowotworowe, przedwcześnie rozwijające się procesy starzenie się organizmu.

Dla osób, które nie rozstają się ze swoim telefonem lub komputerem ważny powinien być fakt, że aronia pomaga neutralizować szkodliwym wpływ promieniowania niebieskiego emitowanego m.in. przez urządzenia elektroniczne. Bogata w polifenole aronia wspomaga także zdrowie oczu i dobry wzrok. Pijąc sok żurawiny można opóźnić występowanie niektórych chorób oczu w tym np. jaskry.

O zastosowaniu aronii mówi się także w kontekście zachowania zdrowia pęcherza moczowego. Substancje w niej zawarte hamują rozwój szkodliwych patogenów w drogach moczowych, które powodują występowanie zapalenia pęcherza. Sok z aronii warto popijać profilaktycznie, aby uniknąć przeziębienia, a także tuż po zakończonej infekcji, by ułatwić organizmowi odbudowanie odporności po chorobie.

właściwości zdrowotne miodu

Właściwości zdrowotne miodu

Aby w pełni wykorzystać właściwości zdrowotne miodu, warto zmienić swoje podejście do jego przyjmowania. Jako dodatek do herbaty często traci swoje zalety, kiedy rozpuszczany jest w temperaturze przekraczającej 40 stopni Celsjusza. Miodu nie należy też traktować wyłącznie jako doraźnego środka na przeziębienie. Dla odporności organizmu najbardziej korzystne jest spożywanie go regularnie, nawet przez cały rok. Można przyjmować miód na łyżeczce lub wypijać po rozcieńczeniu z wodą, z dodatkiem np. cytryny.

W trakcie infekcji miód może pomóc w łagodzeniu dolegliwości takich jak np. kaszel czy gorączka (miód lipowy, miód akacjowy). Posiada także właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Dzięki zawartości witamin, enzymów i składników mineralnych wspomaga regenerację organizmu i ułatwia powrót do sił. Warto pamiętać, że istnieje wiele rodzajów miodu, które mogą przynieść korzyści nie tylko w walce z przeziębieniem. Pomogą również m.in. na choroby płuc i niedobór żelaza (miód gryczany), w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego (miód akacjowy), katar alergiczny (miód wielokwiatowy).