babka płesznik

Babka płesznik – właściwości i zastosowanie

, ,

babka płesznik

Babka płesznik to jedna z dwustu roślin należących do grupy Plantago, charakteryzujących się szeroko pojętymi właściwościami prozdrowotnymi. Stosowana jest na dolegliwości układu pokarmowego, ale ma wiele innych cennych zalet. Czym jest i czy różni się od równie zdrowej babki jajowatej?

Babka płesznik

Rośnie przede wszystkim w północnej Afryce, czemu zawdzięcza swoją alternatywną nazwę – babki afrykańskiej. Może jednak się rozprzestrzeniać i być uprawiana również w Polsce, a najlepszym czasem wysiewu jest wczesna wiosna, optymalnie w kwietniu. Osoby bez możliwości hodowli babki płesznik we własnych warunkach działkowych czy ogródkowych mogą jednak bez większego problemu zakupić jej łuski i nasiona w sklepach zielarskich i aptekach.

Babka płesznik – działanie

Błonnik na nasycenie

Ze względu na wysoką zawartość błonnika Psyllium, babka płesznik często jest stosowana przez osoby odchudzające się. Błonnik, szczególnie ten naturalnego pochodzenia, ułatwia bowiem szybsze nasycenie się i utrzymanie tego poczucia w żołądku i jelitach.

Błonnik zawarty w babce dodatkowo wspomaga mikrobiom jelitowy, dzięki czemu zachowujemy w nich prawidłowe środowisko, ułatwiające wchłanianie witamin i ochronę przed infekcjami.

Babka płesznik pożywką dla bakterii

Ale tych dobrych! Bacteroides ovatus to szczep naturalnie występujący w naszych jelitach, znajdziemy je m.in. w stolcu. Bakterie te są współodpowiedzialne za jego formację i prawidłowe wydalenie. Babka płesznik wspomaga rozwój tych bakterii oraz produkcję niektórych enzymów, dlatego roślina ta pośrednio wspomaga regulowanie poziomu cholesterolu.

Babka płesznik dla cukrzyków

Babka płesznik może częściowo redukować poziom glukozy we krwi ze względu na wysoką zawartość błonnika. Jeśli bowiem regularnie spożywamy produkty go zawierające, ogranicza to wchłanianie glukozy do tkanek, co też zmniejsza potrzebę organizmu do wytwarzania insuliny. Co więcej, błonnik odżywia florę bakteryjną jelit, dzięki czemu składniki odżywcze: witaminy, minerały i inne niezbędne nam substancje są efektywniej wchłaniane. To zaś przekłada się na gospodarkę glukozowo-insulinową.

Babka płesznik – jak stosować?

Nasiona i łuski babki płesznik ładnie pęcznieją, gdy zaleje się je wodą. Tworzą swego rodzaju kleik, który można spożywać, wypijać samodzielnie lub dodawać do innych potraw. Są wtedy lżej strawne, łatwiej przyswajalne i smaczniejsze.

Najlepiej, aby osoby, które nigdy nie miały do czynienia z babką płesznik lub produktami wysokobłonnikowymi rozpoczęły swoją przygodę z nią raczej spokojnie. Na opakowaniu każdego produktu zawierającego babkę płesznik znajdziemy dokładną instrukcję dotyczącą odpowiedniej do stosowania ilości.

Nie ulega jednak wątpliwości, że przyjmując babkę płesznik – nasiona czy łuski, należy wypijać codziennie dużą ilość wody. Zminimalizuje to ryzyko wystąpienia bólu brzucha i skurczy jelit spowodowanych nierozpuszczonym błonnikiem, ale i ułatwi jego pęcznienie zgodnie z zaleceniami.

Babka płesznik a babka jajowata – różnica

Często wśród użytkowników nasuwa się pytanie, która babka – płesznik czy jajowata jest lepszym wyborem w przypadku problemów trawiennych. W istocie nie ma między nimi wielkich róznic, mogą więc z powodzeniem być wybierane obie. Jedyną różnicę stanowi część jednej i drugiej babki, którą się dla zniwelowania problemów zdrowotnych stosuje. Łuski wykazują działanie przeczyszczające, a pomogą nam w różnego rodzaju problemach z wypróżnieniem. Nasiona zaś niosą za sobą dużą wartość odżywczą, bo zawierają substancje przeciwutleniające, tłuszcze roślinne oraz sterole.

Babka płesznik – przeciwwskazania

Ze względu na dużą ilość błonnika, babkę płesznik należy stosować ostrożnie u małych dzieci, których układ pokarmowy może na nią zareagować bólami, wzdęciami i dyskomfortem.

Nasiona i łuski tej rośliny nie są również polecane osobom skarżącym się na problemy układu pokarmowego niewiadomego pochodzenia. W ich przypadku skurcze, nadmierne gazy czy bóle brzucha powinny najpierw zostać prawidłowo zdiagnozowane przez lekarza.

Babka płesznik nie nadaje się jako dodatek do diety osób z niedrożnością jelit, stomią jelitową, zwężeniem którejkolwiek części układu pokarmowego, w tym przełyku oraz po operacjach bariatrycznych.

Ci, którzy reagują na wysokobłonnikowe produkty bólami i skurczami jelit również powinny od niej stronić. Może ona bowiem tylko nasilać te objawy.

Choć uważa się, że babka jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, to zalecana jest konsultacja z lekarzem przed jej pierwszym zastosowaniem.

Sprawdź też inne naturalne sposoby na zaparcia.