dieta na cerę

To co jemy, ma ogromne znaczenie nie tylko dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i naszego zdrowia, ale także wyglądu. Dieta na cerę może mieć bardzo pozytywny wpływ lub wręcz przeciwnie. Błędy żywieniowe sprzyjają pojawianiu się wyprysków, prowadzą do utraty jędrności i elastyczności oraz przyspieszają pojawianie się zmarszczek. Co jeść na ładną cerę, kiedy chcemy ją nieco odmłodzić lub zmagamy się z problemami z trądzikiem? Jakie produkty warto dodać do codziennego menu, a które lepiej z niego wyrzucić?

Młodość na talerzu – dieta na cerę, która odejmie lat

Z wiekiem maleje ilość kolagenu i elastyny w skórze, czego efektem jest jej wiotczenie oraz coraz bardziej widoczne zmarszczki. Witamina C stymuluje syntezę kolagenu, a bez jej obecności jego regeneracja staje się niemożliwa. Ta właściwość sprawia, że doskonale sprawdza się w profilaktyce przeciwstarzeniowej. Aby organizmowi nie brakowało witaminy C, warto wzbogacać posiłki o warzywa i owoce takie jak: natka pietruszki, brokuł, pomidory, czarna porzeczka, owoce cytrusowe, maliny, jabłka, papryka, szpinak i ziemniaki. Szczególnie w okresie zimowym, kiedy świeżych warzyw jest mniej, sprawdzi się sok z dzikiej róży czy kapusta kiszona. Za starzenie się organizmu w dużej mierze odpowiadają też wolne rodniki. Pożądany stan w organizmie to równowaga pomiędzy ilością wolnych rodników i przeciwutleniaczy. Niestety zbyt mała podaż antyoksydantów w diecie lub czynniki zewnętrzne stymulujące powstawanie wolnych rodników prowadzą do jej zaburzeń. Oprócz wspomnianej witaminy C silne właściwości przeciwutleniające wykazuje także witamina E obecna m.in. w oleju słonecznikowym, oliwie z oliwek, maśle, orzechach laskowych czy pestkach dyni.

Młoda cera a ochrona przeciwsłoneczna

Aby zachować młody wygląd na dłużej niezbędna jest również jej ochrona przed działaniem promieni słonecznych. To dlatego warto stosować kremy z filtrem przeciwsłonecznym na co dzień. O ile źródłem poparzeń jest promieniowanie UVB, o tyle szkodliwy wpływ na skórę wywiera przede wszystkim promieniowanie UVA. Na jego działanie jesteśmy narażeni nie tylko podczas opalania, ale nawet w pochmurne dni. Przed fotostarzeniem chronią skórę produkty bogate w beta karoten, będący naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Twoim sprzymierzeńcem powinien więc być sok z marchwi, bataty, jarmuż, morele świeże i suszone, melon, mango, wiśnie oraz dynia. Spożycie beta karotenu w szczególny sposób warto zwiększyć na około 2 tygodnie przed planowanym opalaniem.

Tłusta cera – dieta

Zbyt intensywna praca gruczołów łojowych, błyszczenie się skóry i rozszerzone pory – to wszystko cechy, którymi charakteryzuje się cera tłusta. Dieta w tym przypadku nie zawsze pomaga, ponieważ posiadanie cery tłustej może mieć podłoże genetyczne lub wynikać z zaburzeń hormonalnych. Na jej mało estetyczny wygląd istotny wpływ ma również stres. Pod jego wpływem układ nerwowy wydziela substancje szkodliwe dla stanu cery. Jeśli jednak jedną z głównych przyczyn nadmiaru sebum jest nieodpowiednia dieta, warto wprowadzić do niej produkty bogate w witaminy B2, B6 i A. Na tej liście znajdują się: fasola, cielęcina, drób, wieprzowina, ziemniaki, kasza gryczana, pieczywo żytnie, soja, makrela, kalafior, kapusta pekińska, szpinak, papryka, marchew, sałata, brokuł, otręby pszenne, banany. Bogatym źródłem witamin z grupy B jest mleko, jednak uznaje się je za szkodliwe w przypadku osób, których problemem jest cera tłusta. Niewskazane są także sól i słodycze. Dieta powinna wykluczać smażenie, na rzecz zdrowszych metod obróbki termicznej jak np. pieczenie czy gotowanie na parze. Białe pieczywo warto zastąpić ciemnym, jednocześnie zwiększając obecność pełnoziarnistych produktów takich jak ryż brązowy czy kasza jaglana w menu. Stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety należy połączyć z prawidłową pielęgnacją. Aby nie uszkodzić warstwy lipidowej skóry, zaleca się stosowanie kosmetyków do twarzy pozbawionych w składzie alkoholu. Dobrym pomysłem będzie też zmiana peelingów mechanicznych na peelingi enzymatyczne. Cera tłusta wykazuje skłonność do powstawania wyprysków i zmian trądzikowych, co wtedy zrobić?

Dieta trądzikowa

Trądzik to problem, który wcale nie kończy się w wieku młodzieńczym. Wiele osób boryka się z trudnościami związanymi z pielęgnacją cery trądzikowej, która jest wymagająca i problematyczna. Powstawanie trądziku może być związane z zaburzeniami hormonalnymi, stymulującymi gruczoły łojowe do jeszcze bardziej intensywnej pracy. Sprzyjają im nadmierne wyrzuty insuliny, które mają miejsce po zjedzeniu na przykład batonika czy innej słodkiej i wysoko przetworzonej przekąski. Dieta trądzikowa powinna więc ograniczać spożywanie cukru, a w zamian opierać się owocach, pestkach nasion czy orzechach, które doskonale sprawdzą się w roli zdrowej przekąski. Na problemy skórne bardzo dobry wpływ ma cynk, który przyspiesza gojenie się ran i sprawdza się w leczeniu trądziku. Znajdziemy go m.in. w mięsie, otrębach pszennych, serze żółtym, jajkach, kaszy gryczanej oraz migdałach. Wypadające włosy czy białe plamki na paznokciach to szczególny znak, że w diecie jest zbyt mało cynku. Dieta trądzikowa nie pomija obecności zdrowych tłuszczów bogatych w kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Do swojego menu warto więc wprowadzić olej lniany, ryby morskie takie jak łosoś, dorsz czy makrela, olej słonecznikowy, margaryna, awokado. Jednocześnie ograniczyć należy tłuszcze nasycone i trans, których nie brakuje np. w fast foodach. U niektórych osób stan cery może również pogarszać się pod wpływem ostrych przypraw.

Co jeść na ładną cerę, a czego unikać?

Można długo wymieniać przeróżne składniki diety, witaminy i minerały, zastanawiając się, co jeść na ładną cerę. Jednak dbając o utrzymanie skóry w jak najlepszej kondycji, należy także wyeliminować niektóre produkty czy napoje z diety, a przynajmniej ograniczyć ich ilość.

  • Nadmiar kawy i herbaty może prowadzić do odwodnienia. Niezależnie jaki typ cery posiadasz, aby cieszyć się piękną skórą należy dbać o prawidłowe nawodnienie pijąc wodę mineralną, zieloną herbatę czy herbaty ziołowe.
  • Odstaw słodycze, a przynajmniej staraj się panować nad ich ilością w codziennej diecie. Staraj się stosować zdrowe zamienniki takie jak orzechy, migdały, owoce, pestki i nasiona, a kiedy czujesz, że naprawdę masz ochotę na czekoladę, spróbuj sięgać po tę gorzką z wysoką zawartością kakao.
  • Alkohol zdecydowanie nie sprzyja cerze, za wyjątkiem kieliszka czerwonego, wytrawnego wina dodanego do posiłku o właściwościach przeciwutleniających. Jego ilość warto ograniczyć jedynie do szczególnych okazji. Wskazana jest natomiast całkowita rezygnacja z nikotyny. Jej działanie sprawia, że skóra staje się poszarzała, skłonna do przebarwień i szybciej się starzeje.
  • Postaraj się jak najrzadziej sięgać po żywność typu fast food. Jeśli przyrządzisz domowego burgera przy użyciu pełnoziarnistego pieczywa, z dużą ilością warzyw, a także sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego ograniczysz nie tylko ilość kalorii, ale także niezdrowych tłuszczy. To dobre rozwiązanie zarówno dla cery jak i sylwetki.

Zdrowa dieta to podstawa w dostarczaniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Kiedy jednak okazuje się, że wciąż zmagamy się z niedoborami warto wspomóc się suplementami. Sprawdzone witaminy na włosy, skórę i paznokcie zadbają o ich kondycję oraz przywrócą naturalnie piękny wygląd.