czosnek właściwości lecznicze

Czosnek znajduje szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jaki i lecznictwie. Dodaje potrawom charakteru i podkręca ich smak, pozostawiając jednak nieprzyjemny zapach, który pozostaje wyczuwalny przez długi czas. Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust i czuć się komfortowo po zjedzeniu zdrowego posiłku z dodatkiem tej wyjątkowej przyprawy?

Czosnek – właściwości lecznicze

Bez wątpienia nie warto rezygnować z jedzenia czosnku wyłącznie ze względu na jego zapach. Lista korzyści płynących z jego stosowania jest długa i mieści pozytywny wpływ zarówno na funkcjonowanie układu immunologicznego, trawiennego oraz sercowo-naczyniowego. Czosnek dostarcza organizmowi m.in. witaminy C, witamin z grupy B, selenu, magnezu, żelaza, fosforu, wapnia oraz cennych i aktywnych biologicznie substancji, spośród których jedną z najważniejszych jest allicyna. Aby powstała konieczne jest połączenie zawartych w czosnku – alliny i allinazy, co ma miejsce podczas jego rozdrabniania przy uzyciu praski lub w trakcie gryzienia. W jaki sposób działa czosnek?

Właściwości lecznicze, jakie przejawia najczęściej wykorzystywane są w ramach domowych sposobów leczenia przeziębienia. Jego spożywanie zalecane jest zarówno profilaktycznie – w stanach zwiększonej zachorowalności na infekcje sezonowe, jak również w momencie, kiedy pojawią się już pierwsze objawy choroby. Czosnek stymuluje działanie leukocytów, dzięki czemu organizm z większą skutecznością radzi sobie ze szkodliwym wpływem wirusów. Nazywany jest również naturalnym antybiotykiem, ponieważ wykazuje działanie antybakteryjne. Czosnek obniża gorączkę, udrażnia drogi oddechowe, łagodzi dolegliwości towarzyszące infekcjom dróg oddechowych takie jak ból gardła, katar czy kaszel. Również po przebytej chorobie warto stosować czosnek. Właściwości lecznice rośliny pomagają wówczas odbudować mikroflorę jelit, co jest szczególnie ważne po przebytej antybiotykoterapii.

To nie koniec zalet, jakie niesie ze sobą spożywanie czosnku. Zawarte w nim substancje aktywne chronią przed zawałem i udarem, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych i poprawiając ich elastyczność. Obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów. Pomaga obniżać poziom złego cholesterolu i przeciwdziałać odkładaniu się tłuszczu w tętnicach, co jest ważne w profilaktyce miażdżycy. Wspomaga także trawienie i minimalizuje nieprzyjemne wzdęcia. Jest żółciopędny i usprawnia pracę jelit. Wykazuje również właściwości antynowotworowe.

Jak stosować czosnek?

Właściwości lecznicze tej wyjątkowej przyprawy zdecydowanie przemawiają za jej regularnym wykorzystywaniem w kuchni. Tym bardziej, że czosnek sprawdza się na różne sposoby. Świeżo posiekany doskonale komponuje się z twarożkiem lub jogurtem naturalnym – w formie dipu czosnkowego. Czosnek to nieodłączny składnik sosu bolońskiego i innych sosów pomidorowych, sprawdzony dodatek do szpinaku i potraw mięsnych, a także zup. Podczas obróbki termicznej należy pamiętać, aby dodawać go do potraw pod koniec gotowania. Wynika to z faktu, że allinaza jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury i pod jej wpływem ulega zniszczeniu. W ten sposób nie dochodzi do wytworzenia się allicyny, a czosnek traci swoje właściwości. Warto także posiekać czosnek wcześniej i pozostawić na 10 minut w miseczce zanim dodamy go do potrawy, aby allicyna miała szansę się wytworzyć przed procesem smażenia czy gotowania. Słynnym sposobem na leczenie przeziębienia wzorem naszych babć jest mikstura łącząca szklankę mleka z dodatkiem dwóch ząbków czosnku i łyżką masła. Samodzielnie można przygotować również syrop na bazie czosnku i cebuli lub postawić na gotową kompozycję składników wspierających działanie systemu odpornościowego z apteki jak np. Knocit płyn z czosnkiem i cytryną bogatą w witaminę C. Zaleca się spożywanie czosnku regularnie – zarówno profilaktycznie, jak i w trakcie leczenia, w ilości nie większej niż 1-2 ząbki dziennie w przypadku osoby dorosłej.

Sprawdź również inne naturalne sposoby na przeziębienie oraz preparaty na odporność.

Zapach czosnku – dlaczego tak trudno się go pozbyć?

Jedną z przeszkód, które zniechęcają ludzi do częstego jedzenia czosnku jest jego zapach, za który odpowiadają związki siarki i wspomniana wcześniej allicyna. Charakterystyczny, intensywny i trwały – dlaczego tak trudno pozbyć się zapachu czosnku? Gdyby czosnek wyczuwalny był jedynie w jamie ustnej, jego aromat moglibyśmy wyeliminować myjąc zęby czy stosując płyny do higieny jamy ustnej. To pomaga, ale nie eliminuje problemu. Podczas rozkładu czosnku zawarte w nim związki siarki wraz z krwią trafiają do płuc. Stają się więc obecne w wydychanym powietrzu. Istnieją jednak sposoby, które potrafią zamaskować zapach czosnku i sprawiają, że staje się prawie niewyczuwalny. Co neutralizuje zapach czosnku?

Jak zniwelować zapach czosnku?

Aby skutecznie pozbyć się zapachu czosnku, należy działać szybko, najlepiej tuż po zjedzonym posiłku. Co można zrobić?

  • Jeśli zastanawiasz się jak pozbyć się zapachu czosnku z ust zacznij od prostych naturalnych składników, które przeciwdziałają związkom siarki zawartym w czosnku oraz neutralizują zapach będący wynikiem ich rozkładu. Najlepiej powoli je przeżuwać.
    Koper włoski – nie tylko pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, ale będzie również wspomagał trawienie. Posiekana natka pietruszka, to kolejny sprzymierzeniec w walce z zapachem czosnku. Można po nią sięgnąć po posiłku, ale także dodać do dania, w którym jest czosnek. Liście mięty pozostawią przyjemny oddech i orzeźwią (można zastąpić je również liśćmi sałaty lub selera).
  • Związkami, które pomagają w neutralizowaniu nieprzyjemnego zapachu czosnku są polifenole. W dużej ilości zawiera je np. zielona herbata, którą warto zaparzyć i wypić po posiłku. Tym bardziej, że zielona herbata korzystnie wpływa na organizm i pomaga kontrolować wagę – przyspiesza metabolizm, poprawia krążenie, zapobiega problemom żołądkowym.
  • Szklanka pełnotłustego mleka to kolejny sposób jak zniwelować zapach czosnku. Zawarty w niej tłuszcz pomoże go zneutralizować.
  • Jabłka posiadają w składzie enzym ograniczający skutki metabolizmu związków siarki. Sprawdzą się jako deser lub dodatek do surówki warzywnej będącej częścią posiłku.
  • Mimo szerokiego zastosowania w kuchni, wyrazisty smak i aromat czosnku nie każdemu przypadnie do gustu. Wtedy alternatywą są suplementy diety zawierające ekstrakt z czosnku w postaci bezzapachowej, jak np. Naturell czosnek forte bezzazpachowy. Można je stosować zarówno u osób dorosłych jak i dzieci powyżej 6 roku życia.

Co neutralizuje zapach czosnku na skórze

Nie tylko zapach z ust po zjedzeniu czosnku może być problemem. Zapach czosnku wydalany jest z wydychanym powietrzem, ale może przedostawać się również przez pory skóry. Co neutralizuje zapach czosnku na skórze? W szczególności osoby cierpiące na nadmierne pocenie się, powinny mieć świadomość, że jedzenie czosnku wpływa na zapach potu. Aby nie był tak nieprzyjemny, warto postawić na oczyszczanie. Zarówno od wewnątrz nawadniając organizm dużą ilością wody, jak i od zewnątrz. Pomocna z pewnością okaże się kąpiel – najlepiej z dodatkiem soli morskiej i/lub olejków eterycznych o świeżym zapachu cytrusów, mięty czy odświeżającej ciało lawendy. Dobrze też unikać jedzenia czosnku przed stresującym spotkaniem, intensywnym wysiłkiem fizycznym czy innymi sytuacjami, które mogą nasilać pocenie się. W kontrolowaniu zapachu skóry pomaga depilacja. Owłosienie ciała sprzyja rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za nasilający się nieprzyjemny zapach potu. Właściwości przeciwbakteryjne posiadają również cytryna oraz ziarna kawy, którymi warto natrzeć ręce tuż po przepłukaniu ich zimną wodą. To kolejny sposób jak zniwelować zapach czosnku, który sprawdzi się u osoby własnoręcznie przygotowującej danie z dodatkiem czosnku.