przeziębienie domowe leczenie

Czujesz, że dopada Cię infekcja? Przeziębienie zwykle rozwija się stopniowo. Najpierw czujesz osłabienie, dokucza Ci katar i lekki ból gardła. Z czasem może pojawić się kaszel oraz stan podgorączkowy. Co zrobić, aby powstrzymać niepokojące objawy? Naturalne sposoby na przeziębienie pomagają zatrzymać rozwój infekcji oraz ułatwiają powrót do formy.

Gorąca kąpiel na przeziębienie

Kiedy zaczynamy odczuwać pierwsze objawy przeziębienia, najlepiej zareagować od razu. Wówczas mamy największe szanse, aby zatrzymać postęp choroby i uniknąć powikłań. Gorąca kąpiel na przeziębienie to sposób, który warto wypróbować w pierwszej kolejności. Wysoka temperatura utrudnia namnażanie się wirusów, dzięki czemu łatwiej zahamować nasilające się objawy. Wirusy najczęściej atakują drogi oddechowe czego objawem jest np. katar lub zatkany nos. Do wody warto więc dodać kilka kropli olejków eterycznych, które ułatwią oddychanie, m.in.: olejek sosnowy, olejek eukaliptusowy, szałwiowy lub mentolowy. Gorąca kąpiel na przeziębienie podnosi temperaturę ciała, ułatwia organizmowi walkę z wirusami, a także stymuluje krążenie. Po wyjściu z wanny najlepiej udać się od razu do łóżka.

Domowy sposób na przeziębienie: odpoczynek

Organizm potrzebuje sił do walki z wirusami. Odpowiednia ilość snu to warunek konieczny do budowania odporności. Relaks staje się szczególnie ważny także w trakcie infekcji. Wiele osób nie traktuje przeziębienia wystarczająco poważnie, co może skończyć się nawracającymi infekcjami, zapaleniem zatok, zapaleniem krtani czy innymi powikłaniami. Sen i odpoczynek to prozaiczne, ale skuteczne sposoby na przeziębienie. W miarę możliwości warto również skorzystać ze zwolnienia lekarskiego, aby szybciej poradzić sobie z infekcją, ale też nie narażać na zakażenie innych ludzi spotykanych w komunikacji publicznej czy w miejscu pracy.

Lipa, a może czarny bez na przeziębienie?

W leczeniu przeziębienia doskonale sprawdzają się gorące napoje o działaniu rozgrzewającym i napotnym: herbata z sokiem malinowym, imbirem, cytryną. Bardzo często sięgamy także po napar z lipy i czarny bez na przeziębienie, co zdecydowanie jest dobrym pomysłem.

Napar z kwiatów lipy – działa napotnie oraz osłania błony śluzowe, stanowiąc dla nich dodatkową barierę ochronną. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz łagodzi suchy kaszel. W przypadku przeziębień bardzo często przyjmowane są leki przeciwzapalne i obniżające gorączkę. Ich odpowiednikiem może być czarny bez o takich właściwościach. Czarny bez na przeziębienie stosuje się w formie naparów, które mogą służyć zarówno do picia, jak i płukania gardła. Jego działanie wspomaga także wykrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych. Dla większej skuteczności kuracji zioła można ze sobą połączyć, przygotowując napar z kwiatów lipy i czarnego bzu wsypanych do szklanki w tej samej ilości i parzonych we wrzątku pod przykryciem.

Jaki miód na przeziębienie?

Leczenie przeziębienia polega na łagodzeniu jego objawów. Do najczęstszych należą kaszel i ból gardła, na które pomaga miód. Środek będący wytworem pracy pszczół zmniejsza obrzęk błon śluzowych i sprawia, że organizm łatwiej radzi sobie z usuwaniem zalegającej wydzieliny. Nawilża śluzówkę gardła i łagodzi dolegliwości bólowe w tej okolicy. To nie jedyne jego właściwości. Dostarcza witamin A, C, B oraz składników mineralnych takich jak m.in.: potas fosfor, żelazo, magnez. Działa antyseptyczne, wzmacnia system odpornościowy oraz pomaga skrócić czas trwania przeziębienia. Każdy miód bez wątpienia jest zdrowy, ale niektóre rodzaje bywają szczególnie skuteczne w leczeniu sezonowych infekcji. Jaki miód na przeziębienie wybrać?

  • Miód lipowy – zdecydowanie najczęściej wybierany w trakcie choroby. Wykazuje działanie przeciwgorączkowe oraz wykrztuśne. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz posiada właściwości bakteriobójcze. W duecie z herbatą lipową doskonale sprawdzi się w roli naturalnych sposobów na przeziębienie. Po miód lipowy warto też sięgać przed snem, aby łatwiej się uspokoić i zwalczyć stres, który osłabia układ odpornościowy.
  • Miód spadziowy – do jego wytworzenia pszczoły nie korzystają z nektaru, ale spadzi drzewnej. Oprócz bogactwa dobrze wchłanianych witamin i minerałów łagodzi dolegliwości związane z infekcjami górnych dróg oddechowych. Bywa wykorzystywany nawet przy zapaleniu płuc. Posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz łagodzi kaszel. Sprawdzi się po kuracji antybiotykowej, aby szybciej wrócić do formy.
  • Miód wielokwiatowy – katar nie musi być objawem choroby, ale na przykład alergii na pyłki. Niemniej jednak jego obecność sprzyja zakażeniu i sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Miód wielokwiatowy często łagodzi dokuczliwe objawy alergii takie jak np. katar, ponadto dodaje energii i przeciwdziała wyczerpaniu. Wzmacnia i pomaga stymulować układ odpornościowy do jeszcze bardziej efektywnej pracy.
  • Miód gryczany – polecany jest przy niedoborach żelaza i anemii, co również może być przyczyną spadku odporności. Wyróżnia go ciemna, nawet brunatna barwa i wyrazisty smak. Miód gryczany wykazuje właściwości antybiotyczne oraz pomaga w przyswajaniu witaminy C. Zawiera rutynę, dzięki czemu wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga serce.

Miód na przeziębienie – jaki sposób podawania będzie najlepszy?

Podczas infekcji warto zwrócić uwagę nie tylko na to, jaki miód na przeziębienie wybrać, ale także, w jaki sposób go poprawnie stosować. Podczas choroby często sięgamy po herbatę z miodem, co nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Chcąc się rozgrzać pijemy herbatę ciepłą niemal gorącą, a miód traci swoje cenne właściwości w temperaturze przekraczającej 40 stopni Celsjusza. Lepiej więc łączyć go z chłodniejszymi płynami lub spożywać na łyżeczce kilka razy dziennie. Miód świetnie nadaje się także do płukania gardła –wystarczy rozpuścić go w szklance naparu z szałwii, aby wspomóc jej miejscowe działanie. Przyjmowanie miodu jest bezpieczne nawet dla kobiet w ciąży i dzieci. Nie należy jednak go podawać niemowlętom i małym dzieciom – poniżej 1 roku życia, a także osobom uczulonym. Miód warto stosować nie tylko wtedy, kiedy mamy do czynienia z infekcją, ale także profilaktycznie. Jedna łyżeczka miodu jedzona codziennie przez cały rok to doskonały sposób na podniesienie odporności i wzmocnienie całego organizmu.

Czosnek – przeziębienie nie ma szans!

Właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe czosnku sprawiają, że jest on często wykorzystywany w leczeniu infekcji. W swoim składzie zawiera związki siarki, a także allicynę, dzięki czemu skutecznie niszczy chorobotwórcze drobnoustroje. Znajdziemy w nim ponadto witaminy, minerały, flawonoidy, saponiny czy aminokwasy. Jak stosować czosnek? Przeziębienie najłatwiej pokonać jedząc świeże i rozdrobnione ząbki czosnku – jego zgniatanie pomaga bowiem uwolnić dobroczynne właściwości. Wystarczy go przepuścić przez praskę, a po kilku minutach zjeść na kanapce lub w połączeniu z twarożkiem. Czosnek doskonale komponuje się z potrawami na ciepło. W trakcie infekcji, lepiej jednak zrezygnować z obróbki termicznej lub przynajmniej dodawać go do potrawy na końcu, gdyż po kilku minutach na patelni traci swoje moce. Smak czosnku złagodzi mleko, a jeśli dodamy do niego również odrobinę masła będzie wspaniałym naturalnym sposobem na przeziębienie i ból gardła.

Inhalacje z czosnku

Podczas infekcji można nie tylko jeść czosnek. Przeziębienie często objawia się uciążliwym wodnistym katarem, na który pomogą inhalacje z czosnku. W tym celu kilka posiekanych ząbków należy zawinąć w gazę i umieścić w pokoju, w którym przebywamy. Ważne, aby nie kłaść ich zbyt blisko, ponieważ mogą wywołać podrażnienia. Szczególną ostrożność należy zachować w stosunku do dzieci, które czosnek może uczulać, a także osób chorujących np. na astmę, u których jest niewskazany. Taki sposób pomoże stanąć na nogi w pierwszych dniach przeziębienia oraz uporać się z katarem. Czosnku nie powinny stosować osoby zmagające się z problemami trawiennymi, uczulone na czosnek, a także kobiety w ciąży lub okresie karmienia czy niemowlęta i małe dzieci poniżej 10 miesiąca życia. Na przeziębienie czosnek zaleca się spożywać codziennie w ilości nie większej niż 2-3 ząbki u osoby dorosłej.

Dieta na przeziębienie

Jeśli czujemy, że nasz system odpornościowy jest osłabiony, warto w szczególny sposób zwrócić uwagę na stosowaną dietę. W szczególności powinny się w niej znaleźć warzywa i owoce, ale nie tylko. Istotne są także kwasy omega-3, których często w jadłospisie brakuje. Aby wspomóc organizm w walce z drobnoustrojami, wprowadź do diety paprykę, jarmuż, szpinak, brokuły, a także owoce cytrusowe i jagodowe bogate w witaminę C oraz wiele innych cennych składników. Dodaj do menu tłuste ryby morskie takie jak sardynki, makrela, łosoś, śledź zawierające kwasy omega-3 o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Jogurt naturalny pomoże z kolei dostarczyć organizmowi zdrowych bakterii, aby zadbać o mikroflorę jelit. Do kuchni warto wprowadzić też przyprawy takie jak imbir, kurkuma, pieprz czarny i cayenne, chili oraz cynamon, które stymulują pracę układu odpornościowego. Jeśli infekcji towarzyszy brak apetytu dobrym pomysłem będzie ugotowanie i zjedzenie rosołu na mięsie drobiowym z dodatkiem pietruszki. Bulion dostarcza wielu składników odżywczych potrzebnych do wzmocnienia organizmu w walce z infekcją takich jak m.in.: białko, witamina A, witamina E, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo. Przy tym jest łatwy do przełknięcia i dobrze się trawi. Działa także rozgrzewająco, dodając sił i poprawiając samopoczucie.

Jak wyleczyć przeziębienie domowymi sposobami?

  • Reaguj od razu. Gdy tylko pojawią się pierwsze objawy, wykorzystaj naturalne sposoby na przeziębienie do walki z infekcją.
  • Nie ignoruj przeziębienia. To nie poważna choroba, ale przechodzone przeziębienie może doprowadzić do powikłań.
  • Jak wyleczyć przeziębienie domowymi sposobami? Zwolnij tempo i odpocznij! Bez tego żaden sposób na przeziębienie może nie okazać się skuteczny.
  • Wybrane metody walki z infekcją stosuj regularnie. Nie wystarczy jednorazowo wypić mleko z czosnkiem czy napar z lipy, aby powrócić do zdrowia.
  • Nie pomyl przeziębienia z grypą. Jeśli objawy pojawiają się gwałtownie, są intensywne, towarzyszą im bóle mięśni, a gorączka przekracza 38 stopni Celsjusza koniecznie skontaktuj się z lekarzem – to może być grypa.