jak złagodzić ból gardła

Jak złagodzić ból gardła?

,

jak złagodzić ból gardła

Ból gardła to jedna z najczęściej występujących dolegliwości w sezonie jesienno-zimowym. Tuż obok kataru, kaszlu czy złego samopoczucia stanowi charakterystyczny objaw przeziębienia. Uczucie pieczenia i drapania w gardle oraz nasilające się trudności z połykaniem potrafią być bardzo uciążliwe. Co pomoże na początku infekcji wirusowej?

Początek przeziębienia a ból gardła

Kluczem do podjęcia odpowiedniego leczenia jest rozstrzygnięcie czy rozwijający się stan zapalny ma podłoże wirusowe czy bakteryjne. W pierwszym przypadku sprawdzą się naturalne sposoby na ból gardła i preparaty dostępne bez recepty, w drugim niezbędna jest antybiotykoterapia. Gorączka powyżej 38 stopni Celsjusza, występowanie śluzowo-ropnych nalotów na migdałkach, powiększone węzły chłonne szyjne i brak kaszlu to symptomy wskazujące na zakażenie bakteryjne. Zdecydowanie częściej przyczyną występowania bólu gardła są jednak wirusy, które powodują ogólne rozbicie, osłabienie i szereg dodatkowych objawów w postaci nieżytu nosa, suchego lub mokrego kaszlu. W razie wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem, który oprócz obejrzenia gardła i przeprowadzenia wywiadu z pacjentem może zlecić także wykonanie wymazu z gardła i migdałków. Na początku przeziębienia warto reagować od razu i spróbować zahamować rozwój infekcji. Gorąca kąpiel, rozgrzewający rosół, napary napotne, syrop z cebuli lub inhalacje z olejkami eterycznymi pomagają ograniczyć namnażanie się wirusów i zapobiegają nasilaniu się poszczególnych objawów. W walce z przeziębieniem niezbędna będzie też odpowiednia dawka odpoczynku.

Powiązane produkty

Domowe sposoby na bolące gardło

Płukanie gardła wodą z solą

Sól ma właściwości odkażające i jest łatwo dostępna niemal w każdym domu. Wykorzystywana do płukania gardła działa przeciwobrzękowo, łagodzi istniejący stan zapalny i pomaga rozrzedzić zalegający śluz. Zmienia pH jamy ustnej na bardziej zasadowe, przez co utrudnia proces namnażania się patogenów. Przygotowanie roztworu jest bardzo proste, wystarczy rozpuścić jedną łyżeczkę soli w szklance ciepłej, ale nie gorącej wody. By uniknąć podrażnienia błony śluzowej, nie należy płukać gardła dłużej niż przez około pół minuty. Czynność trzeba regularnie powtarzać około 3-4 razy dziennie.

Miód na ból gardła

Miód pomaga radzić sobie zarówno z bólem gardła, jak i innymi objawami przeziębienia jak np. kaszel. Można go stosować także profilaktycznie, aby wzmocnić odporność.

Miód posiada właściwości antybakteryjne, dzięki którym pomaga usunąć patogeny powodujące stan zapalny gardła. Działa również łagodząco i zabezpiecza przed podrażnieniami. Tworzy na powierzchni błony śluzowej wyścielającej wewnętrzną stronę gardła warstwę ochronną. Miód na ból gardła może być dodawany do naparów ziołowych, mleka lub herbaty. Ich temperatura nie powinna jednak przekraczać 40 stopni Celsjusza, by miód zachował swoje właściwości prozdrowotne. Aby wzmocnić odporność, miód należy stosować regularnie przez dłuższy czas, przyjmując np. jedną łyżeczkę miodu dziennie. Należy przy tym pamiętać, że nie wolno podawać go dzieciom poniżej 1 roku życia.

Propolis

W sezonie infekcyjnym warto sięgnąć po nalewkę lub preparaty z propolisem (np. Propolki, Beecraft Propolis, Hanosan Propolis). Nazywany inaczej kitem pszczelim zawiera w składzie ponad 300 substancji aktywnych, takich jak witaminy, minerały, flawonoidy, kwasy fenolowe – w tym kumarynę. Dzięki właściwościom antybakteryjnym, antywirusowym i przeciwzapalnym wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego. Pobudza mechanizmy obronne organizmu, dzięki czemu nie jest tak podatny na sezonowe infekcje, a w razie choroby może skrócić czas jej trwania. Hamuje aktywność patogenów wywołujących ból gardła. Nawilża śluzówkę, łagodzi jej obrzęk i zaczerwienienie.

Napary ziołowe

Brak odpowiedniego nawilżenia jamy ustnej może nasilić dolegliwości bólowe. Picie odpowiedniej ilości płynów zapobiega wysychaniu śluzówki, wspomaga pracę układu odpornościowego oraz zapobiega odwodnieniu podczas gorączki. Oprócz wody warto sięgać także po napary z ziół bogatych w naturalne substancje antyseptyczne, przeciwzapalne, kojące podrażnienia, takich jak: szałwia, rumianek, imbir, mięta, tymianek.

W wysokiej temperaturze wirusy namnażają się wolniej. Rozgrzewające napoje pomagają ograniczyć rozwój infekcji i wspomagają układ immunologiczny w walce z objawami przeziębienia. Kurację napotną można przeprowadzić sięgając po napary z lipy i czarnego bzu.

Czosnek

Aby w pełni wykorzystać właściwości lecznicze czosnku, należy go rozdrobnić. W ten sposób w wyniku połączenia alliny i allinazy powstaje allicyna. Związek organiczny o właściwościach antybakteryjnych i przeciwwirusowych, dzięki któremu czosnek określa się mianem naturalnego antybiotyku. Czosnek z jednej strony łagodzi objawy przeziębienia i pomaga wrócić do pełni sił. Z drugiej, pomaga także wzmocnić odporność po chorobie. Oprócz korzystnego wpływu na funkcjonowanie układu immunologicznego czosnek wspiera też pracę układu krążenia – obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi.

Podczas infekcji lepiej zrezygnować z obróbki termicznej czosnku lub dodawać go np. na końcu przygotowywania potrawy, ponieważ wysoka temperatura osłabia jego właściwości lecznicze. Dostępny jest także czosnek bezzapachowy w kapsułkach, który nie powoduje nieświeżego oddechu.

Czym leczyć ból gardła?

Przy infekcji wirusowej prowadzone jest leczenie objawowe. Tabletki do ssania, spraye, czy roztwory do płukania gardła mogą działać antyseptycznie, przeciwzapalnie i znieczulająco. Na objawy stanu zapalnego stosowane są m.in. preparaty z chlorowodorkiem benzydaminy lub salicylanem choliny takie jak np. Tantum Verde, Cholinex. Ich działanie ogranicza aktywność enzymów odpowiedzialnych za powstawanie stanu zapalnego, redukuje przekrwienie błony śluzowej, obrzęk i dyskomfort. W przypadku silnego bólu lub gorączki można sięgnąć po preparaty z paracetamolem lub ibuprofenem o działaniu ogólnoustrojowym. Tego typu środków nie należy jednak przyjmować przez długi czas, a jedynie stosować doraźnie. Leki na ból gardła bazują też na wyciągach ziołowych:

  • szałwia – działa odkażająco, hamuje rozwój stanu zapalnego i namnażanie się patogenów
  • tymianek – zmniejsza ból i zaczerwienienie gardła, dzięki właściwościom wykrztuśnym wspomaga także leczenie kaszlu
  • rumianek – działa przeciwzapalnie, ściągająco oraz kojąco na podrażnioną śluzówkę
  • prawoślaz – łagodzi podrażnienia i zmniejsza dyskomfort, chroni śluzówkę gardła przed przesuszeniem
  • anyż – wspomaga odporność, działa odkażająco i wykrztuśnie.

W aptece dostępny jest ponadto szereg środków o działaniu nawilżającym, które łagodzą dyskomfort i wspomagają leczenie. W ich składzie często znaleźć można porost islandzki (np. pastylki do ssania Fiorda). Zawarte w nim naturalne substancje śluzowe powlekają błonę śluzową gardła wspierając jej regenerację oraz chroniąc przed kolejnymi podrażnieniami. Drapiący ból gardła, któremu nie towarzyszą inne objawy, może być objawem przesuszenia śluzówki. To częsty efekt przebywania w ogrzewanych pomieszczeniach, w których powietrze jest zbyt suche lub picia niewystraczającej ilości płynów. Wysuszona śluzówka nie tylko powoduje dyskomfort, ale też jest bardziej podatna na zakażenie wirusami lub bakteriami. Stąd po środki nawilżające warto sięgać również profilaktycznie. Sprawdź także: „Czym nawilżyć gardło?”.