kalarepa właściwości

Dlaczego warto jeść kalarepę? Właściwości zdrowotne i zastosowanie

,

kalarepa właściwości

Wiosna to idealny czas na młode warzywa. Są doskonałe w smaku, świeże i chrupiące, a dzięki bogactwu witamin pomagają uzupełnić niedobór składników odżywczych po zimie. W maju rozpoczyna się sezon na kalarepę o charakterystycznym, lekko słodkawym smaku. Dlaczego warto jeść kalarepę? Właściwości, jakie posiada wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego, pozwalają zachować dobry wzrok i usprawnić trawienie oraz zapewniają ochronę antyoksydacyjną organizmu.

Kalarepa korzystnie wpływa na samopoczucie łagodząc problemy trawienne i zaparcia, a przy tym chroni przed rozwojem wielu chorób przewlekłych takich jak choroby nowotworowe, układu sercowo-naczyniowego czy wrzody żołądka. Dostarczając cennych witamin, minerałów oraz antyoksydantów pomaga zapewnić organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych i prawidłowo zbilansowaną dietę. Należy do tej samej rodziny warzyw kapustnych co m.in. jarmuż, brokuły, kalafior czy brukselka, a dzięki niskiej kaloryczności oraz zawartości błonnika świetnie sprawdza się również jako składnik diety odchudzającej.

Jakie właściwości ma kalarepa?

Działa przeciwbakteryjnie i zapobiega występowaniu wrzodów żołądka

Jedną z przyczyn występowania wrzodów żołądka jest zakażenie bakterią Helicobacter Pylori. Jej działanie odpowiada za rozwój stanu zapalnego oraz uszkodzenie błony śluzowej żołądka, która staje się podatna na szkodliwy wpływ kwasu solnego. Objawy wrzodów żołądka pojawiają się po posiłku. Dolegliwości bólowe zlokalizowane są w środkowej i górnej części brzucha powyżej pępka. Mogą towarzyszyć im nudności i wymioty, zaparcia, wzdęcia, a także zgaga.

Kalarepa zawiera związki o działaniu bakteriobójczym, a także przeciwgrzybiczym, które pomagają zwalczać bakterię Helicobacter Pylori. Mogą działać wspomagająco w trakcie prowadzonej terapii farmakologicznej jednocześnie zapobiegając występowaniu wrzodów żołądka.

Wspomaga trawienie i utratę kilogramów

Dieta odchudzająca powinna obfitować w składniki, które przy jak najmniejszej liczbie kalorii dostarczają organizmowi bogactwa składników odżywczych. Zdecydowanie można to powiedzieć o kalarepie, która w 100 gramach zawiera zaledwie 27 kalorii.

Dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami istotne znaczenie ma również zawartość błonnika. Sam w sobie błonnik nie jest trawiony przez organizm, ale dzięki temu, że pęcznieje w przewodzie pokarmowym jest w stanie zapewnić na dłużej sytość po posiłku. Pomaga w przestrzeganiu ustalonej kaloryczności diety oraz chroni przed podjadaniem. Zmiana nawyków żywieniowych szczególnie w początkowym etapie może wiązać się z występowaniem zaparć. Błonnik przyspiesza pasaż jelitowy i usprawnia trawienie. W kalarepie występuje zarówno rozpuszczalna, jak i nierozpuszczalna frakcja błonnika.

Pomaga obniżyć ciśnienie krwi

Kalarepa to cenne źródło potasu. Jego działanie odpowiada za utrzymywanie równowagi elektrolitowej w organizmie. Bierze udział w przewodzeniu impulsów, reguluje pracę mięśni i serca. Działanie potasu umożliwia także obniżenie ciśnienie krwi. W przypadku nadciśnienia tętniczego, które przez wiele lat może rozwijać się bezobjawowo, występuje zwiększony nacisk przepływającej krwi na ściany naczyń krwionośnych. Jego powikłania mogą być bardzo groźne dla zdrowia, a nawet życia jak np. tworzenie się zakrzepów, występowanie zawału serca lub udaru mózgu czy niewydolność serca. Zwiększona ilość potasu w diecie pomaga chronić układ sercowo-naczyniowy, zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie krwi. Na funkcjonowanie układu krążenia korzystnie wpływa też zawartość glukozynolanów oraz izotiocyjanianów, dzięki którym maleje ryzyko rozwoju chorób układu sercowo naczyniowego.

Korzystnie wpływa na wzrok

Wiosna i nadchodzące lato to czas, w którym promieniowanie słoneczne jest najbardziej intensywne. Jego działanie może w szkodliwy sposób wpływać nie tylko na skórę, ale także na wzrok.
Kalarepa pomaga dostarczyć składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku oraz zapewniających ochronę przed osłabieniem widzenia. Obecna w niej luteina, która w naturalny sposób występuje też w ludzkim oku, zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oraz zaćmy. Ponadto pomaga utrzymywać prawidłowe nawilżenie oka, co jest szczególnie ważne w przypadku pracy przed monitorem. Długotrwała ekspozycja na działanie światła niebieskiego emitowanego przez monitory często prowadzi do odczuwania dyskomfortu i nadmiernej suchości oczu. Witamina A wspiera prawidłową produkcję filmu łzowego odpowiedzialnego za nawilżenie oczu.

Chroni przed chorobami nowotworowymi i wolnymi rodnikami

Kalarepa zawiera aktywne biologicznie związki (izotiocyjaniany, sulforafan, indol-3-karbinol), które mogą wzmacniać ochronę organizmu przed chorobami nowotworowymi. Hamują proces powstawania komórek nowotworowych oraz aktywność czynników rakotwórczych.

Ryzyko występowania chorób nowotworowych oraz innych chorób przewlekłych zwiększa nadmiar wolnych rodników. Dostarczane w kalarepie antyoksydanty neutralizują aktywne formy tlenu zapobiegając jednocześnie uszkodzeniom DNA komórek. Przeciwutleniacze działają także odmładzająco, pomagają zachować zdrowy wygląd skóry i witalność.

Kalarepa – witaminy i składniki odżywcze

  • Wapń pomaga zachować mocne kości i zęby. W wyniku spadku produkcji estrogenów gęstość mineralna kości maleje podczas menopauzy. Dostarczając wapnia kalarepa zapobiega rozwojowi osteoporozy i występowaniu złamań kości.
  • Zawartość żelaza korzystnie wpływa na produkcję czerwonych krwinek odpowiedzialnych za prawidłowe dotlenienie i odżywienie komórek. Po kalarepę powinny więc sięgać osoby zmagające się z niskim poziomem żelaza i anemią.
  • Częste sięganie po kalarepę pomaga pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jej działanie jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz korzystnie wpływa na skórę. Wspomaga produkcję kolagenu, działa odmładzająco, wspiera ochronę przed promieniowaniem UV.
  • Właściwości zdrowotne kalarepy pomagają zapobiegać występowaniu cukrzycy typu 2. Kalarepa posiada ponadto niski indeks glikemiczny, dzięki któremu sprawdzi się jako składnik diety diabetyka.
  • Jako źródło karotenoidów kalarepa pomaga zmniejszyć stany zapalne w organizmie. Przyczyną utrzymującego się przewlekle stanu zapalnego może być wiele czynników związanych z prowadzonym stylem życia, m.in. używki takie jak alkohol czy papierosy, brak aktywności fizycznej, mała ilość snu, stres.