gossypium herbaceum seed oil

Olej z nasion bawełny – INCI

,

olej z nasion bawełny

Naturalny emolient tłusty. Pośrednio nawilża, tworząc na powierzchni skóry lub włosa powłokę, która uniemożliwia odparowanie wilgoci.

Pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z nasion bawełny po ich oczyszczeniu i usunięciu łusek poprzez ekstrakcję za pomocą rozpuszczalnika. Olej z nasion bawełny spotkać można tylko w formie rafinowanej, ponieważ ten proces oczyszcza go i stabilizuje.

Uważany za niekomedogenny, więc nie powinien zatykać porów. Pomimo tłustego charakteru, ma lekką konsystencję i szybko się wchłania.

Olej z nasion bawełny – właściwości w kosmetykach do włosów i skóry

Gossypium herbaceum seed oil jako emollient tłusty kondycjonuje skórę oraz włosy, wygładza je i natłuszcza. Jest częstym składnikiem kosmetyków dla skóry i włosów suchych oraz łamliwych: balsamów i maseł do ciała, a także odżywczych masek do włosów.

Olej z nasion bawełny jest również bardzo bogaty w witaminę E, dzięki czemu wspomaga walkę z procesami starzenia się skóry. Razem z innymi przeciwutleniaczami skutecznie radzi sobie z pierwszymi oznakami starzenia. Kwas linolowy wspiera utrzymanie integralności bariery hydrolipidowej, dzięki czemu utrzymuje skórę elastyczną i gładką.

Po zastosowaniu odżywek i masek do włosów z dodatkiem oleju z nasion bawełny, stają się one bardziej podatne na układanie i gładsze, łatwiej się rozczesują.

Ze względu na swoje właściwości lekko natłuszczające oraz odżywcze, olej z nasion bawełny jest częstym dodatkiem do kosmetyków dla dzieci, nawet od 1. dnia życia, np. emulsji do kąpieli Oilatum. Wspomaga on utrzymanie bariery ochronnej skóry, co jest szczególnie istotne u najmłodszych, ponieważ u nich procesy obrony przed podrażnieniami nie są jeszcze wykształcone. Olejek znaleźć można zarówno w preparatach do kąpieli, jak i w tych do smarowania.

Olej z nasion bawełny – zastosowanie w kulinariach

Olej z nasion bawełny jest bogaty w kwas linolowy – kwas tłuszczowy omega-6, kwas palmitynowy (nasycony), oleinowy (jednonienasycony), a także sterole roślinne, tokoferol (witaminę E) i inne przeciwutleniacze, które go stabilizują. W formie rafinowanej nadaje się do spożycia, ma charakterystyczny smak. Kwasy nienasycone są korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, a witamina E wspomaga walkę ze stresem oksydacyjnym. Może być również dodawany jako naturalny konserwant do żywności gotowej. W Polsce nadal nieczęsto spotykany w kulinariach z powodu popularności innych, tańszych, tłuszczów (m.in. oleju rzepakowego i oleju), aczkolwiek można go znaleźć w opakowaniach rodzynek, do których dodawany jest w celu prewencji przed sklejaniem się ze sobą owoców.

Gossypium herbaceum seed oil w czystej postaci

Chociaż generalnie nie zaleca się nakładać czystego oleju na skórę twarzy, nie ma przeciwwskazań, by dodawać olejek z nasion bawełny do ulubionego balsamu, mleczka czy bezpośrednio na końcówki włosów w ramach maski. Doskonale sprawdzi się również jako kuracja na skórki paznokci, które skutecznie zmiękczy i ułatwi ich usunięcie. Jak najbardziej można również go wcierać w samą płytkę paznokcia. Jeśli wolimy formę kosmetyczną olejku w odpowiednio skomponowanych formułach, znajdziemy go np. serum do paznokci, gdzie znajduje się na samym szczycie składu.

Ponadto, olej z nasion bawełny spotkamy w: