jak zrobić syrop z cebuli na przeziębienie

Jak zrobić syrop z cebuli na przeziębienie?

,

jak zrobić syrop z cebuli na przeziębienie

Cebula jest warzywem, które jest dostępne praktycznie przez cały rok. Z uwagi na swoje właściwości bakteriobójcze jest stosowana na przeziębienie, grypę i kaszel. Nie dziwi więc, że nasze babcie i mamy używały jej, aby wzmocnić odporność członków swojej rodziny. Do najpopularniejszych specyfików z jej udziałem należy syrop z cebuli na przeziębienie, przez niektórych nazywany sokiem z cebuli.

Syrop z cebuli na przeziębienie – przepis

Składniki: 1 duża cebula, cukier.

Przygotowanie: Do wyparzonego słoika wkładamy drobno pokrojoną cebulę i zasypujemy ją cukrem, tak, aby całe warzywo zostało przykryte. Następnie zakręcamy słoik, energicznie nim potrząsamy i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. W tym czasie cebula puści sok, który w połączeniu z cukrem zmieni się w syrop. Naczynia z syropem nie chowamy do lodówki, ponieważ cebula pod wpływem temperatury każdego dnia będzie puszczała sok. Tak przygotowany syrop można przechowywać na kuchennym blacie przez kilka dni. Z uwagi na dużą zawartość olejków eterycznych syrop z cebuli intensywnie pachnie, należy mieć to na uwadze, przygotowując go w domu.

Syrop z cebuli – zastosowanie

Domową miksturę z cebuli podaje się na zmniejszenie kaszlu oraz przy bakteryjnych, a nawet wirusowych chorobach dróg oddechowych. Stosowany jest również jako specyfik na poprawę odporności. Syrop z cebuli na przeziębienie jest jednym z prostszych preparatów, jakie można samodzielnie wykonać w domu.

Syrop z cebuli – dawkowanie

  • dzieci – 1 łyżeczka 2 razy dziennie
  • dorośli – 1 łyżka 3 razy dziennie

W przypadku braku poprawy zaleca się konsultację z lekarzem.

Polecane produkty