omad dieta

OMAD – dieta dla wytrwałych czy kolejny wymysł mass mediów?

,

omad dieta

Poszukujemy wciąż nowych sposobów na zachowanie zdrowej sylwetki i na lepsze samopoczucie. Dieta OMAD to kolejny pomysł ku osiągnięciu tych celów, ale czy warto się na nią decydować? Na czym polega dieta, która opiera się tylko na jednym posiłku?

OMAD – co to jest?

OMAD jest skrótem od One Meal a Day i jest formą postu przerywanego, w którym osoba go stosująca spożywa tylko jeden posiłek dziennie i pości przez pozostałe 23 godziny. Ten sposób odżywiania należy do kategorii diet ograniczanych czasowo, w których nacisk kładzie się na to, kiedy jemy, a nie tak bardzo na to – co jemy.

Cechy kluczowe OMAD to:

Jednoposiłkowe okienko

Jedna godzina w ciągu całej doby zarezerwowana jest na jedzenie. Nie oznacza to oczywiście, że jemy co i ile popadnie przez całe 60 minut, ani że szybko wrzucamy w siebie jakikolwiek posiłek. Ten czas poświęcony powinien być na spożycie pełnowartościowego, smacznego, bogatego pod względem odżywczym posiłku zawierającego wszystkie grupy spożywcze. Posiłek ten dopasowujemy wielkością do naszych preferencji osobistych.

Okres postu

W tym czasie wolno nam spożywać wodę, w niektórych wersjach postu dozwolone jest wypijanie napojów bezkalorycznych. Bezkalorycznych, to znaczy takich, które nie aktywują trzustki do produkcji insuliny. Dlatego latte nie jest w okresie postu wskazane (podobnie jak soki owocowe czy koktajle warzywno-białkowe), ale kawa czy herbata czarna – jak najbardziej.

Rodzaj posiłków

Dieta kładzie nacisk na okres posiłków a nie na jego rodzaj, dlatego technicznie rzecz biorąc nie ma szczególnych wskazań, co ma się znaleźć na talerzu. Zaleca się jednak, aby posiłek nie był przesadnie bogaty w kwasy nasycone, trans ani mocno przetworzony. Powinien zawierać niezbędne nam witaminy, minerały oraz być dopasowany do naszych potrzeb żywieniowych.

Czy jedzenie jednego posiłku dziennie jest zdrowe?

Na to pytanie nie da się odpowiedzieć definitywnym „tak” lub „nie”, bo nie ulega wątpliwości, że dla zachowania zdrowia powinniśmy odżywiać się racjonalnie, ale również istnieją osoby, które dopiero z OMAD poczuły się dobrze i widzą jego efekty.

Do zalet diety OMAD należy:

Potencjalna utrata wagi

Przede wszystkim z uwagi na deficyt kaloryczny, ponieważ nie ma możliwości (chyba że posiłek ma skrajnie dużą kaloryczność i zawartość tłuszczów oraz cukrów) spożycia swojego dziennego zapotrzebowania za jednym razem. OMAD działa na takiej samej zasadzie jak post przerywany, więc jego mechanizm opiera się na tym, że gdy z krwi zostanie wykorzystana już cała glukoza, organizm przerzuci się na glikogen w wątrobie, a następnie na tkankę tłuszczową w celu produkcji energii.

Możliwe korzyści metaboliczne.

Istnieją badania, które potwierdzają korzyści zdrowotne dla osób stosujących OMAD, pod warunkiem, że są to osoby zdrowe, nie cierpiące na przewlekłe schorzenia. Drugim kryterium skuteczności OMAD powinien być fakt, że posiłek nie powinien być zbyt obfity w tłuszcz i cukier. W innym wypadku dieta OMAD może wiązać się z wyższym poziomem cholesterolu.

Prostota.

Planowanie i wykonanie jednego posiłku zamiast trzech czy pięciu kosztuje nas mniej czasu i pieniędzy. Dla osób zapracowanych będzie to niewątpliwą zaletą, jednakże jeśli w domu są jeszcze inni domownicy, którzy wymagają innego sposobu żywienia, będzie to nas w istocie kosztowało więcej pracy.

Jeden posiłek dziennie – czy warto?

Zwolennicy diety OMAD twierdzą, że przynosi ona korzyści w postaci utraty masy ciała, poprawy metabolizmu i zdecydowanego uproszczenia procesu planowania posiłków. Należy jednak pamiętać, że ten bardzo specyficzny sposób odżywiania się zdecydowanie nie jest dla każdego, a bezpieczeństwo jego stosowania i skuteczność zależy od wielu czynników.

Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety należy zapoznać się z opinią lekarza pierwszego kontaktu oraz dietetyka klinicznego, którzy są w stanie ocenić stan zdrowia pacjenta i doradzić mu najbardziej odpowiednie rozwiązanie.

Jeden posiłek dziennie – efekty negatywne

OMAD może potencjalnie prowadzić do niedoboru składników odżywczych, ponieważ zebranie ich wszystkich we właściwej ilości za jednym razem może stanowić nie lada wyzwanie. Co więcej, stosując suplementy, które zawierają składniki bardzo kaloryczne, jak olej czy cukier, możemy de facto przerywać swój post. Jest to bardzo poważny argument, który należy wziąć pod uwagę rozważając powzięcie OMAD.

OMAD może nie być odpowiednim sposobem odżywiania dla osób z historią zaburzeń odżywiania. Może promować niezdrowe dla nich schematy i wywoływać zachowania związane z objadaniem się lub nadmiernych odchudzaniem.

Niektóre osoby stosujące OMAD czy post przerywany ogólnie mogą drastycznie odczuwać wahania energii, nastroju czy trudności z koncentracją. W takim przypadku powinni oni wybrać się do lekarza pierwszego kontaktu w celu wykonania podstawowych badań laboratoryjnych.

Jednogodzinne okno żywieniowe może stanowić nie lada wyzwanie dla osób towarzyskich, chętnie spotykających się na posiłkach z przyjaciółmi i rodziną.

To, że u jednej osoby OMAD się sprawdza, nie oznacza, że będzie miało podobną skuteczność i profil u kogoś innego.

Podsumowując, jeśli decydujemy się na spróbowanie diety typu OMAD, musimy liczyć się z koniecznością monitorowania swojego stanu zdrowia, by rozpoznać wczesne oznaki niedoborów odżywczych. W późniejszych etapach z pewnością zaplanowanie jednego posiłku jest prostsze, ale na początku warto uzbroić się w konkretną wiedzę dotyczącą komponowania składników i grup żywieniowych. Wchodzić w dietę możemy stopniowo, jednak jeśli uznamy, że nie do końca nam ona odpowiada, przechodzenie do standardowego sposobu odżywiania od razu może również nie być wskazane. W tym przypadku porady na pewno udzieli nam pracownik ochrony zdrowia.