dieta na cellulit

Dieta na cellulit. Co jeść, a czego unikać, aby pozbyć się pomarańczowej skórki?

,

dieta na cellulit

Gromadzenie się wody w organizmie, nierównomierne odkładanie się tkanki tłuszczowej, zaburzenia hormonalne. Są różne przyczyny powstawania cellulitu, z którymi walczymy stosując odpowiednie kosmetyki, ćwiczenia i zabiegi pielęgnacyjne. Również dieta na cellulit może wspomóc nasze starania, aby cieszyć się gładką skórą w okolicy ud, pośladków czy brzucha.

Dieta a cellulit

Cellulit tłuszczowy to efekt gromadzenia się komórek tłuszczowych i ich nierównomiernego rozmieszczenia. Przerośnięte komórki tłuszczowe zaczynają być widoczne na ciele w postaci grudek, nazywanych też pomarańczową skórką. W wielu przypadkach występowanie cellulitu tłuszczowego wiąże się z nadmierną masą ciała oraz brakiem aktywności fizycznej. Warto wówczas zadbać o dietę, która wspomoże utratę nadprogramowych kilogramów oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Jednocześnie ważne jest, aby wyeliminować z niej tłuszcze nasycone i trans, zmniejszyć ilość produktów bogatych w cukry proste oraz żywności wysokoprzetworzonej. Kosmetyki na cellulit pomagają ujędrnić skórę, ich działanie warto wesprzeć składnikami diety, które będą korzystnie wpływać na stan skóry od wewnątrz, dbając o utrzymanie prawidłowego napięcia i zapobiegając utracie sprężystości oraz elastyczności. Do walki z cellulitem tłuszczowym bardzo często wykorzystywane są również masaże i zabiegi medycyny estetycznej, które wspomagają mikrokrążenie krwi, a także rozbijają komórki tłuszczowe i pomagają w ich równomiernym rozmieszczeniu.

Powstawanie obrzęków i widoczne na skórze nierówności to charakterystyczne cechy cellulitu wodnego, do którego prowadzi zatrzymywanie się wody w organizmie. Jego przyczyny mogą mieć podłoże hormonalne, ale także wynikać ze stylu życia. Odpowiednia dieta pomaga zapobiegać magazynowaniu nadmiaru wody oraz usprawnić przepływ krwi i limfy.

Picie wody a cellulit

Dbanie o prawidłowe nawodnienie jest niezbędnym elementem diety na cellulit. Dlatego każdego dnia warto pić około 1,5-2 litrów płynów w postaci niegazowanej wody mineralnej, zielonej herbaty i naparów ziołowych. Przynosi to wiele korzyści zarówno dla zdrowia, jak i wyglądu skóry.

Jednym z rodzajów cellulitu jest tzw. cellulit wodny nieodłącznie związany z procesem zatrzymywania się wody w organizmie. Picie odpowiedniej ilości wody wspomaga jej usuwanie z organizmu. Aby zapobiegać gromadzeniu się płynów należy dbać również o zachowanie równowagi potasowo-sodowej w organizmie. W szczególności w diecie bogatej w wysokoprzetworzone produkty, dania gotowe, wędliny, mięsa, słone przekąski występuje zdecydowany nadmiar soli, którą należy ograniczać. Retencję wody w organizmie pomagają powstrzymać także warzywa i owoce o działaniu moczopędnym takie jak np.: ogórek, marchew, winogrona. Żurawina dzięki właściwościom antybakteryjnym zapobiega dodatkowo infekcjom w obrębie układu moczowego. Właściwości moczopędne posiada arbuz, który dzięki dużej zawartości wody świetnie sprawdzi się również jako środek nawadniający organizm podczas upałów. Prawidłowe nawadnianie organizmu pomaga zadbać o optymalną wagę i ograniczyć odkładanie się tkanki tłuszczowej. Często uczucie pragnienia mylone jest z głodem i zachęca do sięgania po większą ilość jedzenia. Picie wody zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej spożywać mniejszą ilość kalorii.

Brak picia odpowiedniej ilości wody prowadzi do objawów odwodnienia takich jak bóle głowy, spadek koncentracji czy osłabienie, a także w niekorzystny sposób wpływa na stan skóry. Odwodniona skóra staje się bardziej szorstka i mniej elastyczna, a cellulit jeszcze bardziej widoczny. Picie zbyt małej ilości płynów utrudnia również sprawne usuwanie toksyn, których organizm pozbywa się za pomocą wydalania moczu i potu.

Picie wody a cellulit – korzyści:

  • Zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie
  • Wspomaga prawidłowe krążenie krwi i usuwanie toksyn
  • Ułatwia utrzymanie optymalnej masy ciała
  • Korzystnie wpływa na metabolizm.

Co jeść, aby pozbyć się cellulitu

Odpowiednia dieta wspomaga redukowanie cellulitu i stanowi skuteczną profilaktykę. Zapobiega retencji wody i nadprogramowym kilogramom, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz usuwanie toksyn z organizmu. Co jeść, aby pozbyć się cellulitu?

Warzywa i owoce

Ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów stanowią jeden z podstawowych składników diety na cellulit. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na warzywa i owoce bogate w witaminy C, E, żelazo, potas oraz antyoksydanty.

  • Witamina C

Witamina C korzystnie wpływa zarówno na stan skóry jak i naczyń krwionośnych. Stymuluje syntezę kolagenu oraz posiada właściwości przeciwutleniające. Chroni przed utratą jędrności i napięcia skóry, co sprawia że cellulit staje się bardziej widoczny. Wzmacnia oraz uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega zaburzeniom w krążeniu krwi będącym jedną z przyczyn tworzenia się zmian cellulitowych. Warzywa i owoce bogate w witaminę C to przede wszystkim papryka, natka pietruszki, grejpfruty, truskawki, pomarańcze.

  • Przeciwutleniacze

Ochrona komórek przed utlenianiem to jeden z najważniejszych elementów zapobiegania przedwczesnemu starzeniu się skóry. Reaktywne formy tlenu mogą uszkadzać komórki skóry i nasilać utratę włókien kolagenowych. Obok witaminy C silnym przeciwutleniaczem jest również witamina E – warto wiedzieć, że połączenie tych składników intensyfikuje ich działanie. Niskokalorycznym, a przy tym bogatym w likopen warzywem są pomidory spożywane zarówno na świeżo, jak i pod postacią pasty, sosu pomidorowego czy zupy pomidorowej.

  • Potas

Działa przeciwobrzękowo i stymuluje przepływ krwi. Pomaga zachować równowagę potasowo-sodową w organizmie, wspomaga usuwanie toksyn i zapobiega tworzeniu się cellulitu. Cennym źródłem potasu są banany, które dodatkowo zawierają tryptofan o korzystnym wpływie na samopoczucie. Chcąc zwiększyć ilość potasu w diecie warto dodać do niej również takie składniki jak: ziemniaki, buraki, brzoskwinie, awokado, kasza gryczana, ryż brązowy.

Kwasy omega-3

Korzystnie wpływają na stan błon komórkowych oraz wspomagają właściwości ochronne, jakie pełni płaszcz hydrolipidowy skóry. Zapobiegają podrażnieniom, przesuszeniu, pomagają zachować gładkość i elastyczność skóry. Kwasy omega-3 działają ponadto przeciwzapalnie, a także zapobiegają zaburzeniom w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Przeciwdziałają tworzeniu się zmian miażdżycowych oraz zakrzepów, redukują ryzyko występowania zawału serca czy miażdżycy. Zdrowe tłuszcze są niezbędne w pełnowartościowej diecie na cellulit, a ich źródłem są tłuste ryby morskie, orzechy, oleje roślinne, awokado.

Błonnik

Odpowiednia zawartość błonnika w diecie na cellulit jest ważna co najmniej z kilku powodów. Powszechnie mówi się, że błonnik syci, a przez to pomaga najeść się przyjmując pokarmy o mniejszej objętości i kaloryczności. Utrzymywanie prawidłowej masy ciała jest ważnym elementem profilaktyki antycellulitowej. Działanie błonnika usprawnia także pracę jelit i zapobiega zaparciom. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz ogranicza wchłanianie tłuszczów i glukozy. Zwiększa objętość mas kałowych oraz ułatwia ich wydalanie. Źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste: pieczywo, makarony, kasze oraz owoce i warzywa jak np. jabłka, suszone śliwki, brokuły. Błonnik ma zdolność pochłaniania wody, a zwiększając jego spożycie należy jednocześnie dbać o picie odpowiedniej ilości płynów, aby nie doprowadzić do problemów trawiennych.
Świetnym dodatkiem do potraw, który jednocześnie zwiększa spożycie błonnika oraz kwasów omega-3 jest siemię lniane. Dodatkowo siemię zawiera fitoestrogeny, czyli substancje pochodzenia roślinnego o działaniu zbliżonym do estrogenów. Fitoestrogeny mogą pomagać łagodzić skutki zaburzeń hormonalnych prowadzące m.in. do powstawania cellulitu.

Zioła

Zioła stanowią doskonały zamiennik soli – wzbogacają smak przygotowywanych dań, a jednocześnie nie zwiększają ryzyka zatrzymywania się wody w organizmie. Do potraw warto dodawać przede wszystkim przyprawy, które pobudzają metabolizm i wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, jak np. zawierające kapsaicynę papryczki chili, czy bogaty w piperynę czarny pieprz. Kurkuma wspomaga trawienie tłuszczy oraz działa przeciwzapalnie, z kolei cynamon oprócz korzystnego wpływu na procesy metaboliczne pomaga również ustabilizować poziom cukru we krwi.

Cellulit – co jeść, a czego nie?

Dieta na cellulit wiąże się także z pewnymi ograniczeniami. Na co zwrócić uwagę?

  • Mięso czerwone jest bogate w tłuszcze nasycone, stosując dietę na cellulit lepiej zamienić je na chudsze mięso z kurczaka lub indyka. Należy pamiętać, że przetworzone mięso zawiera też sporo konserwantów i ulepszaczy, ponadto warto zrezygnować ze smażenia mięs na rzecz np. pieczenia.
  • Słodycze, w tym m.in. popularne batoniki zawierają nie tylko dużą ilość cukrów prostych, ale także tłuszcze utwardzone, konserwanty, a często także sól. Do produktów zakazanych podczas diety na cellulit należy zaliczyć również fast foody, słone przekąski, dania gotowe.
  • Słodzone soki owocowe i napoje gazowane zawierają duże ilości cukru. Alkohol jest wysokokaloryczny i posiada właściwości odwadniające. Podczas diety antycellulitowej należy pić przede wszystkim wodę niegazowaną, bogatą w przeciwutleniacze zieloną herbatę oraz napary ziołowe. Na przykład napar z pokrzywy, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
  • Palenie papierosów uszkadza włókna kolagenowe i elastynowe oraz naturalną barierę ochronną skóry. Sprzyja jej przesuszeniu i utracie jędrności. Osłabia również naczynia krwionośne i może prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu układu krążenia.

Pełnowartościową i dobrze zbilansowaną dietę antycellulitową należy stosować w połączeniu z aktywnością fizyczną i odpowiednimi zabiegami pielęgnacyjnymi. Skuteczne sposoby na cellulit to m.in. szczotkowanie na sucho oraz stosowanie rano i wieczorem kosmetyków opartych na naturalnych składnikach jak np. antycellulitowy olejek Weleda.