Baza INCI

alantoina inci

Alantoina – INCI

,
Suchość, swędzenie, podrażnienie – to problemy, na które może pomóc alantoina (INCI: allantoin). Ta pochodna mocznika sprawdzi się w przypadku skóry chorobowo zmienionej – ze skłonnością do występowania objawów silnego przesuszenia,…
niacynamid

Niacynamid – INCI

,
Niacynamid (INCI: Niacinamide) to forma witaminy B3 wykorzystywana w celu odmłodzenia skóry, wzmocnienia jej bariery ochronnej lub łagodzenia stanów zapalnych. Pod względem chemicznym jest amidem kwasu nikotynowego, a wyglądem przypomina…
tokoferol inci

Tocopherol w kosmetykach – INCI

,
Tokoferol (INCI: Tocopherol) to najczęściej wykorzystywana forma witaminy E, która występuje w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Jest silnym przeciwutleniaczem, ale też naturalnym konserwantem, który zapobiega utlenianiu…
kreatyna hydrolizowana

Hydrolyzed keratin – INCI

,
Keratyna hydrolizowana – działanie Cząsteczka białka mająca zdolność do przenikania w głąb łodygi włosów w celu ich wzmocnienia. Zmniejsza efekt ich puszenia się, zwiększa elastyczność. Łączy się z cząsteczkami naturalnej…
masło shea

Butyrospermum Parkii Butter – INCI

,
Masło shea - INCI Jest emolientem, co oznacza, że pokrywa skórę oraz włosy ochronną warstwą. Dzięki temu nie dochodzi do nadmiernego odparowania wilgoci. Substancja naturalna pochodzenia roślinnego – pozyskiwana jest z orzechów…
wosk pszczeli

Cera alba – INCI

,
Wosk pszczeli – INCI Emolient tłusty, który pomaga tworzyć warstwę ochronną na skórze. Działa pośrednio nawilżająco, ponieważ nie dopuszcza do nadmiernej utraty wilgoci ze skóry, a przy tym ochronnie – zabezpiecza naskórek…
olej rycynowy inci

Ricinus Communis Seed Oil – INCI

,
Olej rycynowy – INCI Substancja pochodzenia roślinnego. Jego źródłem jest rącznik pospolity rosnący (rycynus, kleszczowina). Spożycie rośliny i jej pochodnych w formie surowej jest silnie toksyczne – wywołuje objawy zatrucia…
kwas benzoesowy

Benzoic acid – INCI

,
Kwas benzoesowy – właściwości Kwas benzoesowy często znaleźć można w kosmetykach do spłukiwania, bez spłukiwania oraz w produktach chemii gospodarczej. Jest to konserwant, który uniemożliwia występowanie i rozwój bakterii,…