Nietolerancja histaminy

problemy żołądkowe spowodowane nietolerancją histaminy

Nietolerancja histaminy - co to jest i jak sobie z tym radzić?

Histaminę możemy znaleźć w niektórych produktach spożywczych. Wydziela się ona również z naszego organizmu w wyniku reakcji alergicznej.

Czym jest histamina?

Histamina to hormon z grupy amin biogennych. Jej występowanie w organizmie jest niezbędne, gdyż pełni szereg ważnych, życiowych funkcji. Magazynuje się w komórkach tucznych organizmu, gdzie znajduje się w formie nieczynnej. Histamina przyspiesza gojenie ran, reguluje napięcie mięśni gładkich i współdziała z wieloma hormonami. Uaktywnia się dopiero wtedy, gdy następuje gwałtowna zmiana temperatury, uszkodzenie skóry lub właśnie w przypadku pojawienia się substancji alergizującej.

Histamina w żywności pojawia się w wyniku działania bakterii. Tych, które zostały dodane do niej za sprawą człowieka, ale również tych, których obecność może być wynikiem zanieczyszczenia pożywienia. Jej nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia i prowadzić nawet do zatrucia organizmu.

Nietolerancja histaminy - co warto wiedzieć?

Nietolerancję na histaminę może pojawić się już w wieku dojrzałym. Jeśli po spożyciu produktu pojawia się reakcja alergiczna, która nie wystąpiła nawet nigdy wcześniej, może ona oznaczać, że jesteśmy uczulenie na histaminę. Przyczyną nietolerancji tego związku jest niedostatek innego. Chodzi tutaj o produkowany przez nasz organizm enzym diaminooksydazy. Służy on do rozkładania histaminy, a wyniku jego niewłaściwej ilości, histamina nie może zostać odpowiednio zniwelowana, czego objawem jest reakcja alergiczna.

Jak objawia się nietolerancja histaminy?

Nietolerancja histaminy może objawiać się szeregiem mało przyjemnych dolegliwości. Wśród nich znajdują się:

    • mdłości,
      swędzenie skóry,
      bóle głowy,
      problemy żołądkowo-jelitowe,
      opuchlizna,
      zaburzenia snu,
      nieregularne cykle miesiączkowe,
      pokrzywka,
      nadmierna potliwość
      nierównomierne bicie serca,
      skurcze brzucha.
  • Leczenie nietolerancji histaminy

    Podstawą dla leczenia nietolerancji histaminy jest dieta antyhistaminowa. Z takiej diety eliminuje się produkty, które mogą zawierać substancję szkodliwą oraz stymulują jej wydzielanie. Zaleca się również suplementację witaminy B6 i C. W diecie antyhistaminowej należy unikać produktów, które zawierają w swoim składzie białko. Na skutek nieprawidłowego przechowywania, fermentacji lub psucia będą zawierać w swoim składzie histaminę. Więcej histaminy będzie w produktach, które dłużej zalegają na półkach sklepowych (różnego typu sery żółte i pleśniowe), a mniej w produktach świeżych (twarogi, mleka, jogurty)

    .

    W diecie antyhistaminowej należy wykluczyć lub ograniczyć spożywanie słodyczy. Szczególnie powinno się zwrócić uwagę na wyroby czekoladowe. Duże ilości histaminy mają także produkty dietetyczne "light".

    W leczeniu nietolerancji histaminy pomoże również farmakologia, np. w postaci kapsułek, po których spożyciu będzie można spożywać wszystkie swoje ulubione produkty. Jednym z takich preparatów jest Daosin. Kapsułki należy połykać 15 minut przed posiłkiem, który zawiera duże ilości histaminy.

    0 Wyniki |
    Filtr
    Sortuj według:  
    Please wait Filtr został załadowany
    Kup na raty
    Sprawdź opinie
    Zabezpiecz zakupy
    0
    Bezpieczeństwo
    Newsletter
    Wysyłka w 24h
    Korzyści