Lecznicze właściwości Żurawiny

Zachowaj zdrowie dzięki żurawinie z Apo-Discounter!

Od 1984 roku wiele badań potwierdziło że żurawina pomaga nam zachować zdrowie. Szeroko zakrojone badania prowadzone przez znanych naukowców wielokrotnie udowodniły, że żurawina naprawdę działa, i to działa bardzo dobrze:

  • Żurawiny mają szczególnie wysoką zawartość witaminy C i prowitaminy A, jak również są bogate w potas i sód. Witamina C zawarta w owocach jest antyoksydantem, może również wzmacniać system odpornościowy.
  • Żurawiny są bogate w substancje wtórne roślin, takie jak flawonoidy czy polifenole. Szczególnie warto wspomnieć w tym kontekście o ważnej substancji zawartej w żurawinie: proantycyjanidynie. Proantocyjanidyny są wysoce efektywne w utrzymaniu zdrowia dróg moczowych.
  • Wtórne substancje roślinne żurawiny mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które zmniejszają wpływ wolnych rodników, a zatem przeciwdziałają możliwości uszkodzenia komórek.
  • Najnowsze wyniki badań wskazują, że żurawina może pomóc w podnoszeniu poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, a więc mieć pozytywny wpływ na zdrowie układu naczyniowego.
  • Żurawina zwalcza niektóre rodzaje bakterii. Skuteczności tych owoców w profilaktyce zakażeń jamy ustnej, żołądka oraz dróg moczowych, została udowodniona w badaniach naukowych. Żurawina może być traktowana jako naturalny antybiotyk bez żadnych efektów ubocznych.

Ludzie którzy po raz pierwszy nazwali “żurawinę” to pielgrzymi, którzy dotarli do wybrzeży Ameryki Północnej

Historia żurawiny została ukształtowana przez pierwotnych mieszkańców Ameryki Północnej, Indian, ale także Pielgrzymów, którzy wylądowali jako przybysze w Nowym Świecie - w Nowej Anglii w 1620 roku. Indianie wysoko cenili żurawiny od setek lat. Jej wartości odżywcze, a także właściwości lecznicze oraz zastosowanie w kosmetykach spowodowały że żurawina odgrywała bardzo ważną rolę w ich życiu. Barwnik otrzymywany z owoców był wykorzystywany do celów rytualnych oraz farbowania włosów, koców, piór i odzieży. Dzięki barwnikowi miały one głęboki czerwony kolor. Z jagód wytłaczano także soki wykorzystywane zarówno do picia jak i odkażania ran. Żurawiny były używane do wytwarzania pokarmu o długim terminie spożycia, w tym celu były przetwarzane w tzw. „pemmikan”, odżywczą pastę bogatą w witaminy, która składała się z suszonego łososia, tłuszczu, cebuli oraz żurawiny. Pasta idealnie nadawała się do jedzenia podczas długich podróży oraz w miesiącach zimowych.

Dojrzałe żurawiny są bogate w cenne składniki odżywcze i witaminę C. Wysoka zawartość kwasów i warstwa wosku na powierzchni owoców sprawiają że pozostają one świeże przez długi czas. Właśnie z tego powodu w czasie długich podróży morskich zabierano beczki z żurawiną na pokład w celu ochrony załogi przed niedoborem witamin i szkorbutem.

Nazwa "żurawina" (Cranberry) została jej nadana przez Pielgrzymów, którzy w 1620 roku wylądowali na wybrzeżu Cape Cod w Nowej Anglii i byli zagrożeni śmiercią głodową. Indianie nauczyli ich jak odżywiać się owocami rodzimych roślin i dzięki temu przetrwali. Po pierwszym trudnym roku w Nowym Świecie, odbyło się pierwsze święto Dziękczynienia, podczas którego spożywano indyka, dynię, chleb, kukurydzę i żurawinę. Pielgrzymi nazwali roślinę, która pomogła im przetrwać „cape berry” (cape=żuraw, berry=jagoda) ponieważ ich kwiat w rozkwicie przypominał głowę i dziób żurawia. Do dziś indyk z żurawiną jest tradycyjnym posiłkiem na "Święto Dziękczynienia" - amerykański odpowiednik dożynek. Wiele amerykańskich rodzin jada indyki i inne ptactwo również w Święta Bożego Narodzenia wraz z tradycyjnym dżemem z żurawiny.

Miejsca pochodzenia, uprawy i zbioru

Pierwotną ojczyzną i naturalnym obszarem rozprzestrzeniania się tych małych czerwonych owoców są północno-wschodnie stany kontynentu amerykańskiego i Kanada. Najważniejsze miejsca upraw żurawiny a zarazem największe plantacje znajdują się w USA w stanach Massachusetts, New Jersey, Wisconsin, Oregon i Waszyngton, a także w kanadyjskiej prowincji Quebec i Kolumbii Brytyjskiej. Istnieje ponad 100 różnych rodzajów żurawiny, które można znaleźć w USA i Kanadzie. Zbiór owoców w zależności od rodzaju żurawiny rozpoczyna się w połowie września i , w zależności od obszaru, trwa do końca października. Ze względu na skład i grubą warstwą wosku owoce mogą być przechowywane przez bardzo długi czas, i pozostają świeże i chrupiące, aż do Bożego Narodzenia. Pomimo wielu odmian żurawiny, tylko kilka nadaje się do komercyjnej hodowli.

Są cztery główne odmiany Żurawiny uprawnej:

  • Early Black – Jest to rodzaj żurawiny, która wcześnie dojrzewa i jest gotowa do zbioru już na początku września. Owoce są średniej wielkości, ciemno czerwone i błyszczące. Ta odmiana idealnie nadaje się do produkcji soków i dżemów.
  • Howes – Ta odmiana dojrzewa w październiku, a zatem jest uprawiana na plantacjach położonych bardziej na południe. Ma duże, średnio-czerwone, błyszczące i jednolite jagody, jest bardzo płodna, i może być łatwo przechowywana.
  • McFarlin – Ten typ jest uprawiana zwłaszcza w zachodnich stanach USA. Zaczyna dojrzewać w połowie października. Jagody mają grubą warstwą wosku, są duże i owalne, lecz zwykle nie są jednolite. Ten rodzaj daje dobre plony, doskonałej jakości jagody, które mogą być przechowywane przez długi czas.
  • Jumbo – żurawina tego rodzaju ma najwyższą zawartość witaminy C w porównaniu do pozostałych trzech. Dojrzewa od połowy do końca września. Owoce są ciemno czerwone, duże i owalne. Są również łatwe do przechowywania i doskonałej jakości.

Żurawina: tak wiele do zaoferowania dla zdrowia

W ostatnich dziesięcioleciach badania nad żurawiną dowiodły jej pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka. Dziś zostało naukowo potwierdzone, że żurawina jest źródłem wielu substancji, które stanowią ochronę przed infekcjami bakteryjnymi. Jako naturalny środek zwalczający bakteryjne zapalenie, żurawina jest coraz bardziej popularna na całym świecie i coraz więcej osób stosuje ją w leczeniu chorób pęcherza moczowego. Zakażenia dróg moczowych należą do najbardziej rozpowszechnionych zakażeń bakteryjnych i są bardzo często leczone antybiotykami, ale bakterie Escherichia Coli są coraz częściej odporne na najczęściej podawane antybiotyki. Oprócz witamin i składników mineralnych, żurawiny zawierają szczególną mieszankę garbników, którym przypisuje się naturalne działanie dezynfekujące. Garbniki znane również jako proantocyjanidyny (PAC) zapobiegają rozprzestrzenianiu się bakterii Escherichia Coli z cewki moczowej do dalszych części przewodu moczowego, co zapobiega jego zapaleniom. Dzięki garbnikom bakterie, które powodują zakażenia nie przylegają do komórek układu moczowego i są po prostu usuwane z organizmu. W wyniku różnych badań zostało naukowo potwierdzone, że spożywanie produktów na bazie żurawiny zapewnia ochronę m.in. przed infekcjami dróg moczowych i wyklucza konieczność stosowania antybiotyków. Mniej zakażeń oznacza mniej antybiotyków, i mniejsze ryzyko uodpornienia się na ich działanie.

W międzyczasie, badania naukowe nad szczególnymi właściwościami proantycyjanidyny zostały rozszerzone. Naukowcy badają m.in. czy substancje zawarte w żurawinie mają leczniczy wpływ na błony śluzowe żołądka. Podejrzewa się, że wiele problemów z błoną śluzową żołądka powodowanych jest przez bakterię Helicobacter Pylori. Celem badań jest wykazanie, że działanie żurawiny polegające na zapobieganiu przywierania bakterii do komórek przewodu moczowego, może również zapobiec przywieraniu bakterii do ściany żołądka. Inne popularne badania dotyczące korzystania z produktów z żurawiny wykazują pozytywne wyniki w odniesieniu do higieny jamy ustnej, zapobieganiu próchnicy, zapalenia dziąseł i paradontozy. Wreszcie żurawina wzmacnia naturalną odporność organizmu dzięki dużej zawartości witaminy C, prowitaminy A, potasu i sodu. Zawiera także wiele przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami powstającymi w procesach metabolicznych i w wyniku czynników zewnętrznych, takich jak spożycie alkoholu i nikotyny, a które mogą na przykład powodować przedwczesne starzenie się skóry.

Teraz możesz odpowiednio się zabezpieczyć dzięki produktom z żurawiną dostępnym na Apo-Disocunter.pl

6 Wyniki |
Filtr
Sortuj według:  
Please wait Filtr został załadowany
zł 151,23
103,19*
PZN 04347717
  • Tylko oryginalne produkty
  • Dobra cena
dostępny
×
dostępny

Ten produkt zostanie wysłany w ciągu 24h.

Całkowity czas realizacji zamówienia zależy od produktu z najdłuższym czasem dostępności.

Wysyłka gratis od 179 PLN
zł 88,36
63,19*
PZN 00751798
  • Tylko oryginalne produkty
  • Dobra cena
dostępny
×
dostępny

Ten produkt zostanie wysłany w ciągu 24h.

Całkowity czas realizacji zamówienia zależy od produktu z najdłuższym czasem dostępności.

Wysyłka gratis od 179 PLN
zł 60,36
42,99*
PZN 04125419
  • Tylko oryginalne produkty
  • Dobra cena
dostępny
×
dostępny

Ten produkt zostanie wysłany w ciągu 24h.

Całkowity czas realizacji zamówienia zależy od produktu z najdłuższym czasem dostępności.

Wysyłka gratis od 179 PLN
zł 17,09
15,99*
PZN 06055290
  • Tylko oryginalne produkty
  • Dobra cena
dostępny
×
dostępny

Ten produkt zostanie wysłany w ciągu 24h.

Całkowity czas realizacji zamówienia zależy od produktu z najdłuższym czasem dostępności.

Wysyłka gratis od 179 PLN
zł 175,87
137,59*
PZN 04511134 (CP*: 152.87zł/100 g)
  • Tylko oryginalne produkty
  • Dobra cena
dostępny
×
dostępny

Ten produkt zostanie wysłany w ciągu 24h.

Całkowity czas realizacji zamówienia zależy od produktu z najdłuższym czasem dostępności.

Wysyłka gratis od 179 PLN
zł 12,94
11,99*
PZN 09077547
  • Tylko oryginalne produkty
  • Dobra cena
dostępny,
ograniczona ilość
×
dostępny,
ograniczona ilość

Ten produkt zostanie dostarczony do zamówienia w ciągu 2-5 dni.

Całkowity czas realizacji zamówienia zależy od produktu z najdłuższym czasem dostępności.

Wysyłka gratis od 179 PLN
Kup na raty
Sprawdź opinie
Zabezpiecz zakupy
Bezpieczeństwo
Newsletter
Wysyłka w 24h
Korzyści