Dieta Dukana

Wysoka zawartość białka i niska podaż węglowodanów to przepis na odchudzanie rekomendowany przez Pierre’a Dukana. Stworzona przez niego dieta białkowa od lat jest jednym z najpopularniejszych sposobów na utratę wagi, ale czy skutecznym? Jakie zalety i ograniczenia niesie ze sobą dieta Dukana oraz czy białko naprawdę pomaga na odchudzanie?

Dieta białkowa – na czym polega?

Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia każdy posiłek powinien składać się zarówno z białek, tłuszczy i węglowodanów. Dieta Dukana rezygnuje z tej różnorodności, koncentrując się na produktach wysokobiałkowych, które zaczynają stanowić podstawę żywienia. W ten sposób dieta wysokobiałkowa stymuluje procesy spalania nadprogramowych kilogramów. Niechciane fałdki są więc redukowane w celu uzyskania energii potrzebnej do codziennego funkcjonowania i aktywności fizycznej. Cały proces składa się z czterech faz, a czas ich trwania uzależniony jest od oczekiwanych rezultatów. I etap diety Dukana to od 2 do 7 dni, przy czym tygodniowy okres rekomendowany jest dla osób, które pragną schudnąć aż ponad 40 kilogramów. II faza trwa do momentu uzyskania upragnionej wagi, a kolejna pomaga w jej utrzymaniu – każdy stracony kilogram to 10 dni trwania trzeciej fazy. Ostatni etap zakłada trwałą zmianę nawyków żywieniowych wraz z uwzględnieniem jednego dnia białkowego. Dieta białkowa jest bardzo monotonna i jednorodna, co wiąże się z ryzykiem wystąpienia niedoborów, można je zmniejszyć, wspierając organizm poprzez przyjmowane w formie suplementów witaminy i minerały.

Dieta Dukana – jadłospis

Opracowana przez Pierre’a Dukana dieta wysokobiałkowa zakłada komponowanie posiłków z ustalonej przez niego listy produktów. Wskazówki dotyczące żywienia zależą od aktualnie trwającej fazy diety. Pierwsza z nich ma charakter uderzeniowy. Codzienne menu należy ograniczyć wyłącznie do produktów białkowych, takich jak np.:

  • chude mięso drobiowe i wołowe,
  • ryby – w tym tuńczyk, łosoś, sardynki, makrele,
  • jajka,
  • ser biały,
  • mleko.

To najtrudniejszy etap, jaki zawiera dieta Dukana. Jadłospis podczas drugiej fazy diety określanej jako faza równowagi zostaje poszerzony o warzywa. Nie należy ich jednak spożywać codziennie, ponieważ podstawą menu nadal pozostają produkty białkowe. Dopiero w trzeciej fazie diety, której celem jest utrwalenie uzyskanych efektów, pojawiają się owoce, pieczywo pełnoziarniste, kasze, ryże i makarony. Można pozwolić sobie również na drobne odstępstwa w postaci jedzonego dwa razy w tygodniu deseru. Faza 4 to tak naprawdę nowy sposób żywienia, który powinno się stosować na stałe. Dozwolone są wszystkie produkty, choć zdaniem Dukana warto wykluczyć je przynajmniej raz w tygodniu, pozostając wyłącznie przy menu białkowym.

Przykładowe śniadania i kolacje białkowe:

  • jajecznica z 2 jajek i 1 białka
  • jajka faszerowane tuńczykiem
  • pieczona pierś z kurczaka z dodatkiem ziół
  • twarożek z jogurtem
  • 2 plastry białego sera, 2 plastry wędliny, jajko

Dieta wysokobiałkowa wymaga spożywania dużej ilości płynów, dlatego do każdego posiłku warto wypijać również wodę lub herbatę. Można używać przypraw i świeżych ziół, co pomaga uatrakcyjnić potrawy.

Zalety i wady diety białkowej

Jedną z najbardziej uciążliwych dolegliwości podczas różnego rodzaju diet jest uczucie głodu, które często prowadzi do ich przerwania. Dieta Dukana nie nakazuje specjalnych ograniczeń w ilości spożywanych posiłków czy ich kaloryczności, a jedynie skupia się na produktach, które należy spożywać. Osoby, które ją stosowały, w większości potwierdzają, że nie odczuwały głodu. Długotrwały okres trwania diety, jak również rekomendacje dotyczące codziennych spacerów sprawiają, że dieta białkowa może pomóc trwale wyeliminować niekorzystne dla sylwetki nawyki żywieniowe i rozpocząć prowadzenie bardziej aktywnego trybu życia. Co najważniejsze dla osób odchudzających się, dieta Dukana szybko pozwala stracić sporą ilość kilogramów.

Dieta wysokobiałkowa budzi też kontrowersje i uznawana jest przez wielu specjalistów za szkodliwą dla zdrowia. Przede wszystkim nie jest zgodna z ogólnymi zasadami zdrowego żywienia, które powinno polegać na zbilansowanych i pełnowartościowych posiłkach. Wyklucza z diety spożywanie warzyw i owoców bogatych w niezbędne składniki odżywcze. Jej stosowanie zwiększa ryzyko chorób nerek czy wątroby. Drastycznie zwiększona podaż białka i ograniczenie innych produktów spożywczych może również prowadzić do złego samopoczucia, problemów z koncentracją, czy uciążliwych zaparć, szczególnie w początkowym okresie diety.

Dieta wysokobiałkowa – czy działa?

Poszczególne fazy diety Dukana mogą trwać dłużej lub krócej w zależności od tego ile chcemy schudnąć. Przykłady osób, które ją stosowały pokazują, że rzeczywiście dieta Dukana pozwala stracić nawet kilkadziesiąt kilogramów. Efektywna utrata wagi kusi, niestety zagrożeniem dla utrwalenia rezultatów jest efekt jo-jo. Czas trwania diety i jej monotonia sprawiają, że wiele osób nie doprowadza trzeciej fazy do końca, rzucając się na produkty, których wcześniej trzeba było unikać. W rezultacie kilogramy wracają.

Należy również rozważyć ryzyko problemów zdrowotnych spowodowanych zaburzeniem proporcji pomiędzy zawartością poszczególnych składników odżywczych w posiłkach. Diety Dukana z pewnością nie powinny stosować kobiety w ciąży, osoby starsze, a także młodzież poniżej 18 roku życia. Nie jest ona zalecana również osobom, których wskaźnik BMI przekracza 35. Pacjenci, którzy zmagają się z chorobami przewlekłymi, powinni skonsultować chęć podjęcia diety z lekarzem prowadzącym.

Białko a odchudzanie. Nie tylko dieta Dukana

Niezależnie od rodzaju stosowanej diety produkty białkowe sprzyjają odchudzaniu. Są stosunkowo niskokaloryczne, a przy tym sycące, dlatego bez wątpienia warto je uwzględnić w codziennym menu. Szczególnie, jeśli zależy nam na obniżeniu jego kaloryczności i utracie wagi. Dieta wysokobiałkowa jest popularna m.in. wśród osób aktywnych fizycznie, które pracują nad uzyskaniem sportowej sylwetki z pięknie zarysowanymi mięśniami. Zwiększona podaż białka w połączeniu z ćwiczeniami pozwala na uzyskanie przyrostu masy mięśniowej. W kontekście odchudzania istotniejsza jest jednak tzw. redukcja, która umożliwia spalenie tkanki tłuszczowej bez utraty wypracowanych mięśni. Nie zawsze mamy czas na przygotowanie jedzenia, wtedy w łatwy i szybki sposób białka pozwalają dostarczyć organizmowi np. koktajle odchudzające w proszku. Ich zastosowanie przeciwdziała rozpadowi mięśni, a dzięki zawartości wysokiej jakości składników takich jak trójskładnikowe białko, kwasy tłuszczowe omega-3 czy witaminy i minerały koktajle mogą w pełnowartościowy sposób zastąpić posiłek. Produkty dostępne są w wielu pysznych smakach m.in. czekoladowo-orzechowym, borówkowym czy bananowym.

Bez wątpienia osobom, które marzą o szczuplejszej sylwetce, zależy na szybkiej utracie kilogramów. Dieta odchudzająca nie powinna jednak nieść ze sobą negatywnych konsekwencji dla zdrowia. Zastosowanie diety Dukana warto rozważyć indywidualnie, a w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem.