tłuszcze nienasycone produkty

Kwasy tłuszczowe omega-3, co sprawia, że są tak ważne dla zdrowia?

,

Zastanawiając się nad skomponowaniem pełnowartościowej diety, często dokładamy wszelkich starań, aby znalazły się w niej odpowiednie witaminy i minerały. Ale czy pamiętamy o zawartości tłuszczów? Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia, jednak wiele osób cierpi na ich niedobór. Na czym polega ich rola w organizmie i w jakich produktach spożywczych je znaleźć?

NNKT – co to?

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to tzw. zdrowe tłuszcze. Pochodzą głównie z ryb i olejów roślinnych, a także produktów mięsnych, które w swoim składzie zawierają także tłuszcze nasycone. NNKT wpływają m.in. na funkcjonowanie układu krążenia, systemu immunologicznego, układu nerwowego i mózgu, a także pozwalają zachować dobry wzrok. Ze względu na swoją budowę zaliczane są do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i posiadają co najmniej dwa podwójne wiązania pomiędzy atomami węgla. Rodzinę kwasów tłuszczowych omega-3 tworzą kwasy:

  • alfa-linolenowy
  • EPA (kwas eikozapentaenowy)
  • DHA (kwas dokozaheksaenowy).

Z punktu widzenia korzyści zdrowotnych na uwagę zasługują przede wszystkim dwa ostatnie, których niedobór może prowadzić do wielu chorób i niekorzystnych objawów.

Nienasycone kwasy tłuszczowe to także omega-6, czyli kwas linolowy (LA) oraz kwas arachidonowy (ARA). Organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć NNKT. Co to oznacza w praktyce? Przede wszystkim należy zwrócić szczególną uwagę na obecność kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie, by dostarczyć ich z pokarmem, a w razie potrzeby wesprzeć się suplementami.

Omega-3 i Omega-6 tłuszcze nienasycone – produkty, w których występują

W kontekście NNKT najczęściej mówi się o potrzebie spożywania tłustych ryb morskich. Tuńczyk, łosoś, sardynki, makrele, algi to cenne źródła, w których znajdziemy tłuszcze nienasycone. Produkty takie jak oleje roślinne np. olej rzepakowy, sojowy, oliwa z oliwek, a także orzechy włoskie czy nasiona chia również dostarczają kwasów omega-3, jednak w postaci kwasu alfa-linolenowego, który zaledwie w niewielkim zakresie może być metabolizowany do postaci DHA i EPA. Stąd na niedobór tych składników cierpią często osoby rzadko spożywające ryby i owoce morza lub rezygnujące z nich całkowicie. Brak kwasów DHA i EPA zaleca się wówczas uzupełniać stosując właściwe preparaty apteczne takie jak np. kwasy tłuszczowe omega 3 – kapsułki czy Norsan Omega-3 Vegan w oleju.

Kwasy omega-6 występują bardziej powszechnie, znajdziemy je w mięsie, nabiale, jajkach, oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym, a także oleju palmowym obecnym w słodyczach. W przypadku omega-6 zaspokojenie zapotrzebowania organizmu nie jest problematyczne, wręcz przeciwnie często spożywamy je w nadmiarze. Problem stanowi zachowanie odpowiedniej proporcji, w jakiej dostarczamy tłuszcze nienasycone. Produkty bogate w omega -3 powinny mieć większy udział w diecie (w szczególności ryby), a omega-6 należy ograniczać. Uznawany za mieszczący się w zakresie normy stosunek 1:5 potrafi być przekraczany nawet 3- lub 4-krotnie, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju stanów zapalnych w organizmie, niekorzystnie wpływa na układ immunologiczny i podnosi ryzyko chorób nowotworowych. W takim wypadku również należy zwrócić uwagę na suplementację lub uważnie zmodyfikować swoja dietę pod kątem zawartości omega-3 i omega-6.

Nienasycone kwasy tłuszczowe – wpływ na układ krążenia

Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 jest korzystne zarówno profilaktycznie jak i dla osób, które już borykają się z chorobami serca i układu krążenia. W pierwszym przypadku ich działanie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego, w drugim obniża ryzyko pogorszenia się stanu zdrowia i śmierci. Nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają zlepianiu się płytek krwi, co może grozić powstawaniem zakrzepów. Obniżają także poziom trójglicerydów, co skutkuje odkładaniem się związków lipidowych w ścianach naczyń krwionośnych oraz regulują ciśnienie. Chronią przed zawałem, a także zabezpieczają przed występowaniem arytmii serca. NNKT zapobiegają stanom zapalnym, co jednocześnie zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych, jak również miażdżycy. O ich właściwą podaż w diecie, a tym samym prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia pomaga zadbać zrównoważona dieta, a także suplementy takie jak Mollers serce kapsułki.

NNKT na koncentrację

Korzyści z dostarczania odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zaobserwować mogą seniorzy, u których pojawiają się pierwsze problemy z pamięcią. Kwasy Omega-3 zapobiegają chorobom degeneracyjnym, chorobie Alzheimera, a także opóźniają wystąpienie demencji starczej. Ich wpływ na rozwój funkcji umysłowych jest istotny także u dzieci. Poprawia koncentrację i zdolność uczenia się. Eye Q płyn waniliowy to preparat przeznaczony dla dzieci i dorosłych, który pozwala dostarczyć organizmowi NNKT pochodzących z ryb i oleju z wiesiołka. Ułatwia skupienie uwagi, ale także korzystnie wpływa na odporność i wzrok. Z kolei suplementem, który wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu dostarczając mu nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także witamin i minerałów jest Concentrix kapsułki. Znajdziemy w nim m.in. kwasy DHA i EPA, a także magnez, żelazo, cynk witaminy z grupy B czy kwas foliowy.

NNKT omega-3 a wzrok i dobre samopoczucie

Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią i odżywiają komórki siatkówki oka oraz przeciwdziałają pojawieniu się wad wzroku. U osób starszych ich obecność ważna jest w celu zapobiegania osłabieniu widzenia czy wystąpieniu zwyrodnienia plamki żółtej. Osoby, które dużo czasu spędzają przed monitorem komputera powinny zwrócić uwagę na odpowiednią podaż NNKT omega-3, by chronić się przed powszechną przypadłością jaką jest zespół suchego oka. Nienasycone kwasy tłuszczowe traktowane są również jako naturalne antydepresanty i polecane w diecie jesienno-zimowej. Uważa się, że osoby z niedoborem NNKT częściej chorują na depresję.

NNKT omega-3 wspierają także funkcjonowanie układu immunologicznego. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym zwiększają odporność i zapobiegają występowaniu nawracających infekcji, a także chorób autoimmunologicznych.

tran kapsułkiolej z wiesiołkamollers omega 3 rybkimollers complexomega 3 z witaminą d