produkty obniżające cholesterol

Jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami?

,

Cholesterol pełni w organizmie wiele ważnych funkcji: bierze udział w tworzeniu się komórek ciała, jest niezbędny w procesie produkcji witaminy D oraz wytwarzania hormonów. Jego nadmiar ma jednak poważne konsekwencje dla zdrowia. Wraz z wysokim poziomem cholesterolu wzrasta ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, które uznawane są za jedną z najczęstszych przyczyn zgonów. Nadmiar cholesterolu może prowadzić do rozwoju miażdżycy, udaru mózgu czy zawału serca. Jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami?

Jak obniżyć cholesterol LDL

Niekorzystne zmiany, jakie zachodzą w organizmie pod wpływem wysokiego cholesterolu, nie są poprzedzone żadnymi charakterystycznymi objawami. Dlatego jego poziom warto regularnie sprawdzać wykonując profil lipidowy (lipidogram) podczas badań profilaktycznych. Zgodnie z ogólnie przyjętą normą poziom całkowitego cholesterolu nie powinien przekraczać 200 mg/dl. Warto przy tym pamiętać, co wchodzi w skład cholesterolu całkowitego:

  • LDL, czyli cholesterol lipoprotein o niskiej gęstości, który potocznie nazywany jest złym cholesterolem. Jego nadmiar odkłada się w ścianach tętnic, tworząc złogi ograniczające przepływ krwi. To właśnie jego wzrost jest najbardziej niebezpieczny dla zdrowia i może doprowadzić do zatykania tętnic, rozwoju choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.
  • HDL – cholesterol lipoprotein o niskiej gęstości oczyszcza organizm z nadmiaru złego cholesterolu i przeciwdziała powstawaniu blaszki miażdżycowej. Przenosi cholesterol do wątroby, gdzie zostaje on przekształcony w żółć. Stan korzystny dla zdrowia to przewaga frakcji dobrego cholesterolu nad frakcją LDL.
  • Trójglicerydy.

Sposobem na to, jak obniżyć cholesterol LDL, który należy wdrożyć w pierwszej kolejności są trwałe zmiany w codziennym jadłospisie oraz prowadzonym stylu życia.

Dieta

Podstawowe zasady diety na obniżenie cholesterolu to przede wszystkim:

  • Ograniczenie ilości spożywanych tłuszczy nasyconych oraz tłuszczy trans obecnych m.in. w mięsie czerwonym, pełnotłustych przetworach mlecznych takich jak masło, mleko, ser żółty, śmietana, a także olejach kokosowym i palmowym obecnych w słodyczach. Zastanawiając się, jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami, nie należy całkowicie rezygnować z obecności tłuszczu w diecie, ale wybierać zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Zmniejszenie ilości soli – przede wszystkim należy ograniczyć spożywanie żywności o wysokim stopniu przetworzenia bogatej zarówno w sól jak i niezdrowe tłuszcze. W menu powinny dominować dania gotowane lub pieczone, a nie smażone i mocno doprawione.
  • Spożywanie alkoholu wyłącznie w niewielkiej ilości, może korzystnie wpłynąć na poziom frakcji HDL oraz ciśnienie krwi. Nadmiar alkoholu prowadzi z kolei do nadwyżki kalorii w diecie, a w konsekwencji nadprogramowych kilogramów oraz wzrostu poziomu LDL.
  • Wzbogacenie diety o produkty obniżające cholesterol – o wielu z nich piszemy poniżej.

Rzucenie palenia

Palenie papierosów w połączeniu ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu podnosi ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Obniża również poziom dobrego cholesterolu. Ponadto, dym tytoniowy przyspiesza akcję serca, powoduje wzrost ciśnienia oraz utrudnia przepływ krwi (Sprawdź także: co pomaga rzucic palenie?).

Kontrola wagi

Nadwaga, a w szczególności otyłość stanowi duże obciążenie dla organizmu. Obecność nadprogramowych kilogramów niekorzystnie wpływa na stawy, a także może prowadzić do różnego rodzaju chorób metabolicznych, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zaburzeń lipidowych.

Aktywność fizyczna

Ruch pomaga utrzymać cholesterol w normie. Osobom, które zmagają się z jego nadmiarem zalecane są ćwiczenia aerobowe o umiarkowanej intensywności. Regularne ćwiczenia wpływają na podniesienie poziomu dobrego cholesterolu, a przy tym umożliwiają spalenie nadmiaru kalorii, co korzystnie wpływa na wagę. Dodatkowo, aktywność fizyczna wspiera leczenie nadciśnienia, które również jest niekorzystne dla zdrowia serca.

Produkty obniżające cholesterol

Obniżenie poziomu cholesterolu wymaga wprowadzenia trwałych zmian w codziennym jadłospisie. Idealnym wyborem na śniadanie będą płatki owsiane zawierające w składzie dużą dawkę rozpuszczalnego błonnika. Błonnik posiada właściwości absorpcyjne, pochłania wodę i pęcznieje zapewniając uczucie sytości oraz usprawniając funkcjonowanie układu trawiennego. Pomaga także usunąć nadmiar cholesterolu z organizmu. Jeśli jednak decydujemy się na kanapki, warto wybierać nie tylko pełnoziarniste pieczywo, ale także margarynę z dodatkiem steroli roślinnych. Ich działanie zmniejsza wchłanianie cholesterolu z jelita cienkiego, sprawiając, że zamiast trafić do organizmu, zostaje wydalony na zewnątrz. Dobrym zamiennikiem dla masła będzie też awokado lub oliwa z oliwek, którą delikatnie można skropić kromkę pieczywa. W porze obiadowej tłuste mięsa bogate w niezdrowe tłuszcze warto zamienić na przykład na kotlety z ciecierzycy. Rośliny strączkowe na długo zapewniają organizmowi uczucie sytości oraz dostarczają roślinnego białka i błonnika. Inną opcją jest np. chude mięso drobiowe jedzone bez skórki. Każdemu z posiłków powinna towarzyszyć też porcja warzyw. Jakie jeszcze produkty obniżające cholesterol warto wprowadzić do menu?

  • Jabłka – są bogate w pektyny, które zapobiegają nadmiernemu wchłanianiu cholesterolu. To jeden z rodzajów błonnika rozpuszczalnego w wodzie, cennego w walce z nadmiarem złego cholesterolu. Warto pamiętać, że w przypadku diety, która wcześniej nie była bogata w błonnik, wprowadzanie go do codziennego menu powinno następować stopniowo, aby uniknąć problemów ze wzdęciami.
  • Orzechy – zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ich działanie obniża poziom złego cholesterolu, a przy tym przeciwdziała jego odkładaniu się w ścianach tętnic. Ze względu na ich wysoką kaloryczność należy jednak spożywać orzechy w umiarkowanej ilości, która nie zawyży dziennego bilansu kalorycznego, co może prowadzić do przyrostu wagi.
  • Tłuste ryby morskie – to skarbnica zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają na poprawę profilu lipidowego. Zaleca się włączenie ich do diety co najmniej 2 razy w tygodniu. W przypadku obróbki termicznej najlepiej piec ryby w piekarniku lub gotować na parze.
  • Owoce jagodowe – pomagają zapanować nad wysokim cholesterolem dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy – antocyjanów. Podobne właściwości posiadają również winogrona. Mimo niskiego indeksu glikemicznego są jednak bogate w węglowodany, w związku z czym podczas diety odchudzającej należy kontrolować ich ilość i spożywać je w pierwszej połowie dnia.

Wyciąg z czerwonego ryżu. Suplementy diety na cholesterol

W kontekście obniżania cholesterolu dużo mówi się o stosowaniu wyciągu z czerwonego ryżu. O jego właściwościach decyduje przede wszystkim zawartość monakoliny K, która powstaje w procesie jego fermentacji, w której udział biorą także grzyby o nazwie monascus purpureus. Jej działanie porównuje się do skuteczności terapii statynami – popularnymi lekami stosowanymi w obniżaniu cholesterolu.

Wyciąg z czerwonego ryżu jest składnikiem wielu suplementów diety na cholesterol, które dodatkowo mogą być wzbogacone także o:

  • witaminy z grupy B, które zapobiegają zmniejszeniu elastyczności naczyń krwionośnych i obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy czy zawału serca, np. (Cholester tabletki)
  • chrom, który korzystnie wpływa na metabolizm energetyczny oraz reguluje poziom cukru we krwi (np. Lipiforma Plus)
  • kwas foliowy oraz koenzym q10 o właściwościach przeciwutleniających, a także astaksantynę, która dodatkowo wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego (np. Armolipid tabletki).

Suplementy diety na cholesterol z wyciągiem z czerwonego ryżu stosuje się często jako rozwiązanie pośrednie dedykowane osobom, u których zmiana diety i stylu życia nie przynosi wystarczających efektów, a które nie kwalifikują się do kuracji statynami. Zakłada się, że monakolina K generuje mniejsze ryzyko skutków ubocznych niż przyjmowanie statyn, co jednak nie zostało jeszcze w pełni przebadane i poparte odpowiednią dokumentacją. Przed wyborem konkretnego preparatu warto zwrócić uwagę na zawartość monokaliny K, od której zależy intensywność działania suplementu (sprawdź również inne preparaty na cholesterol).

Naturalne sposoby na obniżenie cholesterolu

Wprowadzenie wymienionych wcześniej zmian w sposobie żywienia oraz stylu życia jest niezbędne do poprawy profilu lipidowego i obniżenia ryzyka występowania chorób związanych z wysokim poziomem cholesterolu. Swoje działania można zintensyfikować stosując naturalne sposoby na obniżenie cholesterolu takie jak zioła i przyprawy.

  • Siemię lniane – to doskonała metoda na to, jak obniżyć poziom cholesterolu domowymi sposobami. Ziarna siemienia lnianego pomagają zredukować wysoki cholesterol głównie dzięki zawartości kwasu linolenowego, a także błonnika. Siemię lniane posiada ponadto właściwości powlekające, dzięki których chroni i nawilża błonę śluzową jelit korzystnie wpływając na funkcjonowanie układu trawiennego. Świeżo zmielone ziarna lnu wystarczy zalać wodą i wypić. Można wykorzystywać je także jako dodatek do sałatek, owsianki czy własnoręcznie wypiekanego pieczywa.
  • Olej z czarnuszki – jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki swoim właściwościom hamuje reakcje zapalne w organizmie oraz działa przeciwutleniająco. Zapobiega tworzeniu się blaszki miażdżycowej, co z czasem prowadzi do zwężenia światła naczyń krwionośnych (np. Olej z czarnuszki egipskiej w kapsułkach). Stosowanie oleju z czarnuszki to również jeden z naturalnych sposobów na podniesienie odporności.
  • Ostropest plamisty – zawiera w składzie fitosterole, które osłabiają wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego i korzystnie wpływają na jego usuwanie z organizmu. Oprócz właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych ostropest plamisty działa także żółciotwórczo. Dzięki obecności sylimaryny wspiera regenerację wątroby oraz wspomaga proces detoksykacji.
  • Czosnek – jeden z najbardziej znanych naturalnych antybiotyków używanych podczas przeziębienia znajduje zastosowanie również w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Zapobiega odkładaniu tłuszczu w ścianach tętnic, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych oraz przeciwdziała zakrzepom. Ponadto wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Sięgając zarówno po suplementy diety na cholesterol jak i naturalne sposoby na obniżenie cholesterolu warto skonsultować się z lekarzem, aby uniknąć skutków ubocznych wynikających z ich stosowania. W szczególności należy poinformować go o przyjmowanych preparatach przed przepisaniem leków na cholesterol dostępnych na receptę.

berimal kapsułkiberimal forte kapsułkirodzaje cholesterolucynarex tabletkikarczoch tabletki