depresja poporodowa u mężczyzn

Histamina: czym jest jej nietolerancja?

Histamina to hormon z grupy amin biogennych, który pełni szereg istotnych dla organizmu funkcji. Przyspiesza gojenie ran, reguluje napięcie mięśni gładkich i współdziała z innymi hormonami. Magazynuje się w komórkach tucznych, a także w niektórych organach układu pokarmowego i przez większość czasu przechowywana jest w formie nieaktywnej. Uaktywnia się w określonych warunkach, tj. przy gwałtownej zmianie temperatury, uszkodzeniach skóry lub w przypadku pojawienia się substancji alergizującej.

Nietolerancja histaminy: co to jest?

Nietolerancja histaminy może objawić się zarówno u dzieci, jak i osób w wieku dojrzałym. W normalnych warunkach jej nadmiar jest rozkładany przez enzym DAO – diaminoksydazę. Dlatego, nawet jeśli spożywamy dużą ilość pokarmów bogatych w histaminę, nie odczuwamy żadnych negatywnych skutków ubocznych. Niekiedy obserwuje się zjawisko, w którym przyjmowanie leków zmniejsza aktywność diaminoksydazy, przez co nietolerancja histaminy jest bardziej odczuwalna. Jest to stan zmienny, tj. zależy od wielu czynników środowiskowych i diety.

Histamina: objawy nietolerancji

Nietolerancja histaminy jest bardzo trudna w zdiagnozowaniu. Często mylona jest z objawami typowymi dla niestrawności: biegunką, zgagą, zaparciami; alergią na pyłki lub niektóre pokarmy. Jedynym miarodajnym sposobem na określenie tego stanu jest badanie krwi, które oznaczy ilość enzymu DAO i tym samym pozwoli oszacować, czy wpływa on na przyjmowanie histaminy przez organizm. Do typowych objawów skórnych tego stanu zalicza się zaczerwienienie, świąd, obrzęk skóry twarzy, dekoltu i szyi.

Produkty bogate w histaminę

Często osoby, u których zdiagnozowano nietolerancję histaminy, zauważają u siebie objawy po spożyciu ulubionych produktów. Dzieje się tak dlatego, że aktywność enzymu DAO nie jest stała przez całe życie i ulega różnym czynnikom. Może się okazać, że po wielu latach spożywania swoich ulubionych produktów i napojów, pojawiają się objawy nietolerancji histaminy.

Produktami, które z natury bogate są w histaminę to m.in. dojrzewające i wędzone sery, niektóre gatunki ryby (również w postaci wędzonej), warzywa (pomidory, szpinak, awokado), alkohol, ocet (jabłkowy, winny czerwony), a także dojrzewające wędliny. Ich spożycie u osób z niskim poziomem DAO może wywoływać reakcje alergiczne.

Przykłady leczenia nietolerancji histaminy

Pierwszym krokiem zaleconym przez lekarza może być wyeliminowanie czynników, które wpływają na obniżenie diaminoksydazy lub pokarmów zawierających dużą ilość histaminy. Jeżeli nie jest to do końca możliwe, zaleca się częste spożywanie produktów maksymalnie lub w ogóle nieprzetworzonych (niewędzonych, niemarynowanych, tak świeżych, jak się da). Jeżeli dieta antyhistaminowa nie przynosi pożądanych rezultatów, lekarz może zalecić włączenie suplementacji witaminowej lub leków zawierających diaminoksydazę. Mają one za zadanie uzupełnienie naturalnego enzymu DAO i tym samym przyspieszenie rozkładu histaminy w jelitach.

Zastrzegamy, że niniejszy serwis ma charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Żadna treść w nim zamieszczona nie stanowi porady medycznej, dietetycznej, kosmetologicznej ani farmaceutycznej. Pracownicy Serwisu dokładają wszelkich starań, aby treść w nim zamieszczona była zgodna z najnowszą wiedzą medyczną, jednakże droga profilaktyki oraz leczenia zależy wyłącznie od Pacjenta i jego lekarza. Serwis nie udziela porad medycznych ani świadczeń zdrowotnych w rozumieniu ustawy art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.

Właściciel Serwisu jest jedynym podmiotem władnym rozpowszechniania treści w nim zamieszczonych. Żaden utwór nie może być powielany i/lub rozpowszechniany w żaden sposób bez pisemnej zgody Właściciela. Jakiekolwiek naruszenie tego zapisu, w formie drukowanej, mechanicznej czy elektronicznej, jest zabronione prawnie.