Dieta jesienna

Zdrowa dieta jest ważna przez cały rok, ale wśród jesiennych warzyw pojawia się kilka perełek, na które zdecydowanie warto zwrócić uwagę. Jesienią jesteśmy bardziej narażeni na infekcje i przeziębienia, dlatego dobrze wzbogacić menu o produkty podnoszące odporność. Dieta na jesień musi być również bogata w produkty wpływające na poprawę nastroju, dzięki którym unikniemy chandry i nie zaczniemy zajadać się niezdrowymi przekąskami.

Dieta jesienna na odporność

Nie zawsze można całkowicie uniknąć choroby. Ale wysoka odporność sprawia, że chorujemy rzadziej i łagodniej przechodzimy ewentualne infekcje. Które produkty mogą wspomóc funkcjonowanie układu immunologicznego?

Czosnek

Czosnek to jeden z najbardziej znanych naturalnych antybiotyków. Wspomaga działanie leukocytów, dzięki czemu organizm z większą skutecznością może bronić się przed wirusami. Zaleca się spożywanie czosnku na pierwsze oznaki przeziębienia, ale jeszcze lepiej stosować go profilaktycznie. Tym bardziej, że czosnek i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Można go dodać do szpinaku, spaghetti, czy nawet sera białego ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym. Warto pamiętać, że podczas długiej obróbki termicznej czosnek może stracić swoje właściwości, dlatego najlepiej dodawać go na końcu.

Kapusta kiszona

Dieta jesienna bez wątpienia powinna obfitować w kiszonki. A to dlatego, że dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, a przy tym zawierają korzystne dla zdrowia bakterie. Dzięki ich obecności, kapusta kiszona wspomaga budowę naturalnej flory jelitowej, co ułatwia organizmowi obronę przed szkodliwymi drobnoustrojami.

Jarmuż

Jarmuż z powodzeniem można zaliczyć do grona superfoods, czyli pokarmów o szczególnie wysokich właściwościach prozdrowotnych. Wśród składników odżywczych jakie zawiera znajdziemy m.in. żelazo, wapń, potas, witaminę K, związki o działaniu przeciwnowotworowym. Dla podniesienia odporności największe znaczenie ma jednak obecność witaminy C, betakarotenu oraz cynku. Nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że niedobór cynku zaburza funkcjonowanie układu immunologicznego, co wzmaga częstotliwość zapadania na różnego rodzaju infekcje. Jarmuż to świetny dodatek do koktajli i smoothie, które powinna zawierać zdrowa i lekka dieta na jesień. Aby wzmocnić odporność do jarmużu warto dodać na przykład kiwi i sok z pomarańczy lub szpinak oraz pietruszkę. Należy jednak zaznaczyć, że jarmużu nie powinny spożywać osoby chorujące na tarczycę.

Miód

Bogaty w cukry proste – glukozę i fruktozę miód to prawdziwy dar natury. Zawiera witaminy A, B i PP, dostarcza żelaza oraz magnezu, a także posiada enzymy, dzięki którym wykazuje działanie bakteriobójcze. Jesienią warto całkowicie zrezygnować ze słodzenia herbaty cukrem, zastępując go naturalnie słodkim miodem. Trzeba przy tym pamiętać, że wrzątek pozbawia miód jego cennych właściwości, dlatego napój w momencie dodania miodu nie powinien mieć więcej niż 40 stopni Celsjusza. Popularną miksturą na przeziębienie jest mleko z miodem, czosnkiem i masłem wypite przed snem. Jeśli stosujemy miód profilaktycznie, warto robić to codziennie i na czczo. Miód rozpuszczamy wówczas w ciepłej wodzie i łączymy z sokiem z cytryny. W miód powinna być bogata nie tylko dieta jesienna. Aby zadbać o odporność organizmu, warto spożywać go regularnie przez cały rok.

Dieta na jesienną chandrę

Jesień nieodłącznie kojarzy się z chandrą i czekoladą, która choć poprawia samopoczucie, niestety idzie też w boczki. Dla zdrowia korzystniejsza jest gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao i bogata w magnez, ale humor potrafi podnieść również kilka innych, mniej oczywistych grup produktów.

Ryby takie jak śledź, łosoś, tuńczyk czy makrela dostarczają nie tylko korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także witaminy D. Niedobór witaminy D może skutkować pogorszeniem nastroju, a nawet depresją. Do jej wytworzenia niezbędna jest energia słoneczna, dlatego dieta na jesienną chandrę powinna zmierzać do uzupełnienia jej niedoboru. Dostarczenie wymaganej ilości witaminy D w diecie jest bardzo trudne, dlatego oprócz spożywania wskazanych produktów, warto wesprzeć się odpowiednimi suplementami.

Również witaminy z grupy B poprawiają samopoczucie, a przy tym redukują stres i nerwowość oraz dodają energii, co wielu osobom może przydać się jesienią. Dobrym źródłem witamin z grupy B są produkty pełnoziarniste, kasze: gryczana oraz jaglana, produkty mleczne, jaja, drób, wieprzowina, szpinak, otręby pszenne, nasiona słonecznika, nasiona roślin strączkowych, których nie powinno zabraknąć w diecie na jesienną chandrę.

Dieta na jesień, która wspomaga odchudzanie?

Jesienią można cieszyć się smakiem zerwanych prosto z drzewa jabłek, które idealnie nadają się na dietetyczną przekąskę. Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, dzięki czemu po pierwsze chronią przed zaparciami, a po drugie zapewniają uczucie sytości. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć przemianę materii, warto dodatkowo posypać je cynamonem, który stabilizuje poziom cukru we krwi.

Jesienią obserwujemy prawdziwy wysyp grzybów, którymi warto uzupełnić dietę na jesień. Można je zapiec w piekarniku lub dodać do risotta, kaszotta czy jajecznicy urozmaicając smak dietetycznych dań. Pod kątem odchudzania najbardziej istotny wydaje się fakt, że grzyby są niskokaloryczne, a przy tym smaczne i sycące. Zdania odnośnie wartości odżywczych grzybów są podzielone. Zawierają witaminy z grupy B, betakaroten, niewielką ilość witaminy C oraz białko, jednak nie wszyscy są zgodni, że organizm faktycznie może je w pełni wykorzystać. Dobry pomysłem jest samodzielnie zbieranie grzybów, które również przysłuży się sylwetce.

Kiedy za oknem robi się chłodniej, dobrze wprowadzić do swojej kuchni kilka rozgrzewających przypraw, które jednocześnie sprzyjają utracie wagi. Imbir reguluje procesy trawienne i metaboliczne zachodzące w organizmie, wykazuje właściwości antyoksydacyjne i wspomaga usuwanie toksyn. Ostra papryczka chili dodaje pikanterii, a także zawiera kapsaicynę, która przyspiesza spalanie tłuszczu. Na redukcję tkanki tłuszczowej doskonale wpływa także piperyna, zawarta w pieprzu oraz kardamon i kurkuma przyspieszające metabolizm.

Jakie warzywa jeść jesienią?

Jesienna dieta nie może obejść się bez warzyw. Ich obecność powinna towarzyszyć niemal wszystkim posiłkom, aby dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych, jakich potrzebuje. A zatem, jakie warzywa jeść jesienią, by zachować zdrowie?

Dynia

Zupa dyniowa, muffiny z dynią, placuszki i spaghetti dyniowe – dynia to prawdziwa królowa jesieni, którą w kuchni wykorzystać można na wiele różnych sposobów. Jest smaczna, a przy tym zdrowa – dzięki zawartości witamin, A, C, E, beta karotenu, cynku, selenu oraz potasu. Wykazuje działanie antynowotworowe, poprawia kondycję skóry, ma właściwości przeciwzapalne, a także obniża poziom złego cholesterolu (pestki dyni).

Cukinia

Jest lekkostrawna i zdrowa. Odkwasza organizm, przywracając równowagę kwasowo-zasadową oraz łagodząc przykre dolegliwości towarzyszące ludziom z nadkwasotą, takie jak zgaga czy nudności. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest odpowiednia zarówno dla osób chorujących na cukrzycę, jak i odchudzających się. Ponadto, obecne w składzie substancje – luteina i zeaksantyna wspomagają oraz chronią wzrok. Dzięki zawartości potasu dania z cukinią to również dobry wybór dla osób mających problem z zatrzymywaniem się w wody w organizmie.

Burak

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się czy frytki mogą być zdrowe, spróbujcie frytek z buraków. Jesienna dieta z pewnością będzie zdrowsza, jeśli w menu zagości sałatka z burakiem, surówka czy sok z buraków. Buraki najbardziej znane są z tego, że zapobiegają anemii i wspierają układ krwionośny, ale ich działanie przynosi znacznie więcej korzyści. Widocznie opóźnia procesy starzenia, obniża poziom złego cholesterolu, ułatwia zasypianie i poprawia samopoczucie. Buraki posiadają właściwości przeciwzapalne oraz podnoszą odporność.