ananas

Czym są bromelaina i papaina?

Ananas oraz papaja są owocami niezwykle popularnymi na całym świecie. Tworzy się z nich pyszne soki oraz dodaje się je do sałatek, deserów, ciast, a nawet dań głównych. Stanowią ciekawe urozmaicenie naszych codziennych posiłków. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę z tego, że owoce te posiadają również właściwości lecznicze i są pomocne w walce z wieloma dolegliwościami oraz schorzeniami występującymi w organizmie człowieka. Jakie właściwości mają bromelaina i papaina, i jak wpisać je w swój jadłospis?

Bromelaina — czy leczy?

Bromelaina to enzym naturalnie występujący w ananasie. Posiada ona zdolność do szybkiego rozkładania białek, przez co ułatwia ich trawienie, zapobiegając różnego rodzaju zaburzeniom pracy jelit oraz alergiom pokarmowym. Usuwa także nagromadzone w organizmie toksyny, które wpływają niekorzystnie na jego prawidłowe funkcjonowanie. Bromelaina wykazuje również działanie łagodzące, zwłaszcza podczas stanów zapalnych czy też w kontuzjach oraz urazach. Zmniejsza ból i opuchliznę, jednocześnie przyspieszając gojenie ran. Znane są również właściwości bromelainy w leczeniu oparzeń.

ananas na odchudzanie

foto: pexels/Ylanite Koppens

 

Bromelaina reguluje działanie układu immunologicznego, zmniejszając jego obciążenie poprzez niwelowanie szkodliwych bakterii oraz wirusów. Doskonale sprawdza się także podczas treningu sportowego, gdyż obniża prawdopodobieństwo wystąpienia komplikacji pojawiających się po różnego rodzaju kontuzjach. Ułatwia i wspomaga odchudzanie, a także poprawia stan naszej jamy ustnej.

Właściwości bromelainy są również dobroczynne dla układu oddechowego. Jest ona skutecznym środkiem w leczeniu infekcji, gdyż zmniejsza gęstość wydzielanego śluzu. Łagodzi również ból w zapaleniu zatok oraz przynosi ulgę podczas astmy czy też przewlekłego zapalenia oskrzeli. Enzym ten wzmacnia także układ sercowo-naczyniowy poprzez ograniczenie agregacji płytek krwi, zmniejszenie ich lepkości oraz zapobieganie tworzeniu się zakrzepów.

Zdarza się, że po zjedzeniu pewnej ilości ananasa, odczuwamy kłucie lub pieczenie języka i podniebienia. Nie znaczy to, że owoc był zepsuty. Wręcz przeciwnie — poziom bromelainy w tym owocu jest bardzo wysoki, bo to właśnie on odpowiada za ten chwilowy dyskomfort.
preparaty z papainą

Papaina — Zastosowanie w lecznictwie

Papaina to enzym naturalnie występujący w papai, który pozyskuje się z jeszcze niedojrzałego owocu. Podobnie jak bromelaina, ma ona zdolność do szybkiego trawienia białek. Łagodzi przykre dolegliwości takie jak zgaga, zapobiega wystąpieniu choroby wrzodowej oraz stymuluje apetyt i układ trawienny do szybszej pracy. Papaina jest świetna na rany, przyspiesza ich gojenie, skracając w znaczący sposób czas rekonwalescencji po przebytych kontuzjach oraz urazach. Wykazuje również działanie łagodzące w ostrym zapaleniu prostaty.

papaja owoc

foto: pixabay/varintorn

Papaina reguluje działanie układu odpornościowego oraz zwiększa produkcję cytokin odpowiedzialnych za niszczenie komórek rakowych. Łagodzi również objawy opryszczki i półpaśca. Wykazuje także działanie antywirusowe.

Źródło w naturze

Jak w przypadku każdego składnika odżywczego, najlepiej czerpać je z pożywienia. Ananas i papaję możemy łatwo znaleźć w polskich supermarketach, a ich ceny są dość korzystne. Owoce te mogą służyć jako podstawa sałatek owocowych, ale nie tylko. Mogą również być dodatkiem do wytrawnych dań mięsnych lub wegetariańskich. Co ciekawe, przemysł spożywczy docenił właściwości bromelainy i stosuje ją do zmiękczania mięsa. Tym samym, w naszych domach możemy używać soku z ananasa do marynat.

Gdy pokrojone owoce dodamy do curry, nadadzą posiłkowi przyjemnego, słodkiego smaku bez potrzeby używania niezdrowych substancji słodzących. Mogą być również częścią koktajli zdrowotnych, które mają za zadanie oczyszczenie nas z toksyn i jak najszybsze dostarczenie witamin i minerałów do organizmu.

Warto przy tym zauważyć, że najlepiej spożywać owoce świeże, nie zaś te z puszki. Syropy zawierają mnóstwo dodanego cukru, przez co owoc może przynieść organizmowi tyle korzyści, co szkody.

Na pomoc urodzie

Bromelaina i papaina cieszą się coraz większą popularnością również w przemyśle kosmetycznym. Enzymy te są doskonałą alternatywą dla niektórych zabiegów kosmetycznych, które kosztują fortunę. Bromelaina w kosmetyce ma działanie przeciwzapalne oraz wspomagające gojenie ran. Dostępna jest w kremach, balsamach i maściach oraz w produktach o działaniu naprawczym dla naskórka. Enzym ten może również wspomagać walkę z nadmiernym łojotokiem i regulować produkcję sebum. Papaina wykorzystywana jest głównie w celu złuszczenia martwego naskórka, jego odświeżenia i regeneracji. Najczęściej występuje w połączeniu z innymi enzymami, by zapewnić kosmetykom optymalne działanie.

Suplementy diety

Oba enzymy dostępne są również w formie kremu i kapsułek. Często zestawiane są ze sobą w jednym preparacie tak, aby w sposób maksymalny zapewnić ich pozytywny wpływ na organizm człowieka i podkreślić właściwości lecznicze. Do najpopularniejszych preparatów należą Wobenzym immun oraz Equinovo.

Zastrzegamy, że niniejszy serwis ma charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Żadna treść w nim zamieszczona nie stanowi porady medycznej, dietetycznej, kosmetologicznej ani farmaceutycznej. Pracownicy Serwisu dokładają wszelkich starań, aby treść w nim zamieszczona była zgodna z najnowszą wiedzą medyczną, jednakże droga profilaktyki oraz leczenia zależy wyłącznie od Pacjenta i jego lekarza. Serwis nie udziela porad medycznych ani świadczeń zdrowotnych w rozumieniu ustawy art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.

Właściciel Serwisu jest jedynym podmiotem władnym rozpowszechniania treści w nim zamieszczonych. Żaden utwór nie może być powielany i/lub rozpowszechniany w żaden sposób bez pisemnej zgody Właściciela. Jakiekolwiek naruszenie tego zapisu, w formie drukowanej, mechanicznej czy elektronicznej, jest zabronione prawnie.